Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-26/cabinetul-de-mini-tri-a-aprobat-programul-natzional-de-prevenire-shi-control-al-bolilor-cardiovascul-34118.html
Data: Mar 26, 2014 (21:25)

Cabinetul de miniștri a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al bolilor cardiovasculare pentru anii 2014-2020

Documentul descrie un șir de activități care vor contribui la prevenirea îmbolnăvirilor și  declinul mortalităţii cardiovasculare cu zece la sută până în anul 2020.

Programul prevede dezvoltarea serviciului de reabilitare şi profilaxie secundară cardiovasculară în instituţiile medicale, instruire/educare a pacienţilor, elaborarea materialelor educaţionale, suport psihosocial, de monitorizare la distanţă, în special pentru pacienţii din regiunile rurale, de îngrijiri paliative a pacienţilor incurabili în faza terminală de insuficienţă cardiacă.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces a populaţiei, deţinând 56% din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani. Deși sunt considerate boli caracteristice persoanelor în etate, acestea au fost principala cauză a decesului pentru 25 la sută a persoanelor apte de muncă.