Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-21/igor-corman-solicita-sprijin-din-partea-marii-britanii-in-eforturile-de-modernizare-a-republicii-mol-34083.html
Data: Mar 21, 2014 (22:29)

Igor Corman solicită sprijin din partea Marii Britanii în eforturile de modernizare a Republicii Moldova

Președintele Parlamentului Igor Corman solicită sprijin din partea Marii Britanii în eforturile de modernizare a Republicii Moldova. Solicitarea a fost adresată în cadrul întrevederii Speakerului cu o delegație de parlamentari britanici, condusă de Lordul Alfred Dubs, Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie “All Party Parliamentary Group on Moldova” din cadrul Camerei Lorzilor, Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

”Vizita parlamentarilor britanici în Republica Moldova este un semn de sprijin a țării noastre în anul acesta crucial pentru cetățenii noștri, când se vor vedea rezultatele eforturilor noastre de integrare europeană începute în 2009”, a menționat Igor Corman.

În cadrul întrevederii au fost discutate o serie de subiecte referitoare la evoluțiile din Republica Moldova, agenda europeană a țării noastre, consolidarea dialogului parlamentar moldo-britanic. Oficialii au făcut un schimb de opinii despre situația din regiunea transnistreană și din UTA Găgăuzia, relațiile Republicii Moldova cu statele vecine, precum și evoluțiile din regiune în context geopolitic.

Igor Corman a subliniat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este unul ireversibil, după ce Parlamentul European și Consiliul UE au decis liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. ”Integrarea europeană este un model de dezvoltare și de modernizare a țării. Majoritatea cetățenilor înțeleg că viitorul nostru este în UE. În același timp, modelul european nu este în contradicție cu menținerea relațiilor tradiționale și cooperarea cu partenerii din Est, în special cu Federația Rusă”, a spus Președintele Parlamentului.

Speakerul a mai anunțat că are întâlniri săptămânale cu reprezentanții autorităților publice locale și cu cetățenii din diferite raioane pentru a-i informa despre avantajele integrării europene. Totodată, Republica Moldova este pregătită pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în actualul mandat al Parlamentului și ratificarea acestor documente. Igor Corman a salutat decizia Consiliului European, anunțată de Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în luna iunie a acestui an.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Lordul Alfred Dubs a declarat Republica Moldova trebuie să devină membru al UE, iar Marea Britanie va sprijini țara noastră în realizarea obiectivului de integrare europeană. ”Marea Britanie a fost, este și va rămâne prietenul Republicii Moldova”, a menționat Președintele Grupului de prietenie cu Republica Moldova al Parlamentului britanic.

Lordul Alfred Dubs, Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie “All Party Parliamentary Group on Moldova” din cadrul Camerei Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, efectuează o vizită Republica Moldova în perioada 20 – 23 martie 2014. Din componența delegației care îl însoțește fac parte deputații din Camera Comunelor John Whittingdale și Philip Davies, precum și Lordul Michael James German din Camera Lorzilor. Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Camerei Lorzilor numără 20 de deputați.