Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.03.2014

Următoarea rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2” va avea loc pe 10-11 aprilie, la Viena

Următoarea rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2” va avea loc pe 10-11 aprilie, la Viena

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut astăzi, 20 martie 2014, o întrevedere cu Şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre situaţia actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean în contextul ultimelor evoluţii regionale, inclusiv rezultatele întrevederilor în formatul "1+1" şi activitatea grupurilor de lucru. Totodată, interlocutorii s-au expus pe marginea pregătirilor pentru următoarea rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2”, care va avea loc pe 10-11 aprilie, la Viena. Cu referire la agenda procesului de negocieri, Viceprim-ministrul a pledat pentru activizarea discuţiilor pe cele trei coşuri convenţionale, în special, accentuând necesitatea examinării subiectelor din coşul 3, care include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării conflictului transnistrean.

Referindu-se la vizita care va fi efectuată săptămâna viitoare în Republica Moldova de către reprezentantului special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic, Viceprim-ministrul a subliniat importanţa continuării dialogului în cadrul mecanismelor existente.

În cadrul dialogului a fost abordată şi situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. În acest sens, Eugen Carpov a reiterat poziţia privind inadmisibilitatea exercitării presiunilor asupra acestor instituţii de învăţământ şi necesitatea soluţionării problemelor existente pentru ca procesul educaţional să nu fie periclitat.

De asemenea, interlocutorii au subliniat necesitatea abţinerii de la orice acţiuni unilaterale care duc la destabilizarea situaţiei în Zona de securitate şi înrăutăţirea vieţii populaţiei de pe ambele maluri ale râului Nistru, anunță Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus