Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-19/moldova-trebuie-sa-depuna-eforturi-pentru-a-spori-competitivitatea-i-independen-a-massmedia-spune-re-34031.html
Data: Mar 19, 2014 (19:39)

Moldova trebuie să depună eforturi pentru a spori competitivitatea și independența mass-media, spune Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei

Astăzi, la finele vizitei sale de trei zile în Moldova, Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, a îndemnat autoritățile Moldovei să depună mai multe eforturi pentru consolidarea libertății mass-media și pluralismului de opinii în țară.

“Progrese în privința protejării și consolidării  unui mediu mai favorabil pentru libertatea presei ar trebui încurajate în Moldova”, a spus Mijatović. “Mass-media nu trebuie să sufere din cauza intereselor politice și economice care împiedică independența și durabilitatea acestora. Este nevoie de mai multe eforturi din partea guvernului și a comunității mass-media pentru a se conforma standardelor internaționale privind presa liberă și libertatea de exprimare”.

Pe parcursul vizitei sale Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei s-a întâlnit cu autoritățile, cu reprezentanții organului regulator în domeniul audiovizualului, ai serviciilor publice de radiodifuziune, inclusiv din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, ai societății civile și jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului.

Mijatović a remarcat faptul că lipsa transparenței a proprietății mass-media, în special mass-media audiovizuale, concentrarea pieței de publicitate, procesul lent de trecerea la tehnologia digitală și nivelul scăzut de conștientizare publică a schimbărilor legate de digitalizare, precum și radiodifuzorul public slab și dependent din punct de vedere financiar, sunt printre cele mai problematice zone din domeniul libertății presei care necesită să fie tratate în Moldova. Independența organului regulator în domeniul audiovizualului este un alt aspect important care trebuie atent examinat de către autoritățile din Moldova.

“Autoritățile de reglementare trebuie să joace un rol activ în protejarea intereselor publice, în asigurarea pluralității de opinii și în reglementarea activității radiodifuzorilor într-un mod corect, imparțial și transparent. Autonomia regulatorului din Moldova trebuie să fie consolidată pentru a elimina posibilitatea de luare arbitrară a deciziilor și de trecere sub tăcere a vocilor alternative”, a declarat Mijatović.

Mijatović a menționat unele semnale pozitive din partea autorităților în ceea ce privește disponibilitatea lor de a face față provocărilor privind proprietatea mass-media și trecerea la tehnologia digitală. Ea a propus asistență din partea Biroului său de a oferi recomandări ale experților în conformitate cu angajamentele privind libertatea presei și cele mai bune practici OSCE.

“Am fost încântată să aud despre rata de penetrarea a accesului la internet în creștere și despre evoluția platformelor online ca sursă nouă și deschisă de informare a cetățenilor. Continuarea luptei pentru libertatea internetului este esențială”, a spus Mijatović.

“Este nevoie de o reformă legislativă imediată și cuprinzătoare, precum și de implementarea ei eficientă pentru a asigura independența și profesionalismul jurnalismului, și pentru a beneficia de oportunitățile ce apar pentru mass-media și pentru publicul larg în general. Cheia pentru un astfel de proces este voința politică puternică, precum și cooperarea constructivă și transparentă a guvernului cu societatea civilă”, a afirmat Mijatović.