Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.03.2014

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de astăzi Programul “Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2014-2016)”

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de astăzi Programul  “Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2014-2016)”

Proiectul are drept scop identificarea direcțiilor prioritare de activitate ale Ministerului Finanțelor orientate spre atingerea obiectivului fundamental  în procesul de gestiune a datoriilor de stat, în vederea administrării eficiente a datoriei de stat.

Programul "Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2014-2016)" se axează pe descrierea structurii portofoliului datoriei de stat, formularea strategiilor alternative de asigurare a necesităților de finanțare și a factorilor de cost și risc aferenți.

Potrivit Programului, pentru asigurarea necesităților de finanțare, deficitul de stat va fi acoperit în perioada 2014-2016, în cea mai mare parte din surse externe. Împrumuturile de stat externe primite vor fi în proporție de 93,8 la sută de la instituțiile multilaterale. Finanțarea internă netă va urma o tendință în general descendentă în perioada 2014-2016, principalele instrumente fiind valorile mobiliare de stat emise pe piața primară prin licitații.

Ministrul Finanțelor a menționat că în prezent ponderea datoriei de stat în PIB este la un nivel ușor de gestionat, și constituie  24,5 la sută, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus