Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-18/igor-corman-i-per-westerberg-saluta-desfa-urarea-la-chi-inau-in-perioada-1314-mai-2014-a-summitului--34011.html
Data: Mar 18, 2014 (19:57)

Igor Corman și Per Westerberg salută desfășurarea la Chișinău în perioada 13-14 mai 2014 a Summitului Președinților de Parlament ai Țărilor Nordic-Baltice

Președintele Parlamentului Igor Corman, însoțit de o delegație parlamentară, a discutat astăzi cu omologul său suedez, Per Westerberg despre diversificarea relațiilor de colaborare moldo-suedeze și proiectele de consolidare a democrației în Republica Moldova, implementate cu sprijinul Suediei.

Igor Corman a remarcat evoluția ascendentă a dialogului moldo-suedez, inclusiv la nivelul relațiilor interparlamentare și a mulțumit pentru sprijinul constant de care beneficiază țara noastră din partea Suediei în procesul de integrare europeană. În acest context, oficialii au discutat despre organizarea la Chișinău, în perioada 13-14 mai curent, a Summitului Președinților de Parlament ai Țărilor Nordic-Baltice, la care va participa și Speakerul suedez Per Westerberg, alături de omologii săi din Letonia, Estonia, Lituania, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda. Evenimentul este organizat în premieră în Republica Moldova și reprezintă un semnal de sprijin și solidaritate pentru parcursul european al țării noastre.

Președintele Parlamentului a exprimat gratitudine omologului său pentru proiectele implementate de către Suedia în Republica Moldova în cadrul Strategiei de cooperare 2011-2014, în valoare de circa 36 mln euro. Totodată, Igor Corman a solicitat ca țara noastră să fie inclusă în continuare în lista priorităților pentru asistență suedeză în cadrul noii strategii pentru țările din Europa de Sud-Est pentru perioada 2014-2020.

Tot astăzi, delegația parlamentară a mai avut întrevederi cu Prim-vicepreședintele Parlamentului Suediei, Susanne Eberstein, Ministrul afacerilor externe, Carl Bildt, precum și cu deputații din Comisia parlamentară afaceri externe și din Comisia pentru afaceri europene.

Igor Corman și Carl Bildt au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova și reformele democratice de modernizare a țării. Referindu-se la evoluțiile din regiune, cei doi oficiali au pledat pentru respectarea principiului integrității teritoriale a Ucrainei și păstrarea stabilității frontierelor existente în Europa.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman a efectuat o vizită oficială în Suedia, în perioada 17-18 martie 2014, la invitația omologului său, Per Westerberg. Speakerul a fost însoțit de o delegație parlamentară formată din deputații Valeriu Streleț, Președintele Fracțiunii PLDM, Ion Hadârcă, Președintele PLR și deputata PD Valentina Stratan, potrivit unui comunicat al Legislativului.