Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-17/reuniunea-adunarii-parlamentare-republica-moldova-republica-polona-va-avea-loc-la-cracovia-33987.html
Data: Mar 17, 2014 (18:30)

Reuniunea Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonă va avea loc la Cracovia

Reuniunea Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonă va avea loc în perioada 8-11 iunie 2014, în orașul Cracovia din Polonia. Decizia aparține Biroului Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonă, reunit astăzi la Chișinău.

În cadrul ședinței a fost aprobată ordinea de zi a Reuniunii Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonă. Totodată, parlamentarii au discutat despre evoluția relațiilor moldo-poloneze în contextul situației din regiune.

Reuniunea anuală a Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonă va avea 3 sesiuni. În cadrul primei sesiuni vor fi discutate aspecte legate de procesul de  integrare europeană a Republicii Moldova, în special liberalizarea regimului de vize și implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Cea de-a II-a sesiune a reuniunii va aborda subiecte privind cooperarea dintre autoritățile publice centrale și cele locale, implementarea reformelor de descentralizare în Republica Moldova și a proiectelor europene. Vor fi invitați la reuniune europarlamentari polonezi, reprezentați ai autorităților publice locale din Polonia, ai mediului academic care vor prezenta aspecte referitoare la cooperarea  moldo-poloneze în domeniile regional, educațional și cultural.

În cadrul celei de a III-a sesiuni vor fi examinate modalitățile de consolidare a încrederii generale din partea cetățenilor ambelor țări în autoritățile statului. La finalul celor 3 sesiuni, deputații vor adopta Declarația Finală a Reuniunii anuale a Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonă. Documentul va reitera perspectivele de dezvoltare a parteneriatului dintre Republica Polonă şi Republica Moldova și sprijinul puternic acordat de Polonia țării noastre pe calea integrării europene.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă a fost constituită la 25 iulie 2011, la Chişinău. Adunarea este un organ consultativ interparlamentar care s-a constituit în vederea elaborării punctelor de vedere comune privind problemele şi proiectele de interes bilateral. Adunarea se întruneşte în sesiuni plenare, convocate o dată pe an, alternativ în Republica Polonă şi Republica Moldova, anunță un comunicat al Legislativului.