Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-17/oleksandr-turcinov-ucraina-shi-republica-moldova-au-ales-o-singura-cale-integrarea-europeana-shi-spe-33979.html
Data: Mar 17, 2014 (18:12)

Oleksandr Turcinov: „Ucraina şi Republica Moldova au ales o singură cale - integrarea europeană - şi sper că vom reuşi”

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit, în după-amiaza zilei, cu preşedintele Radei Supreme, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. Oficalii au pledat pentru menţinerea dinamicii pozitive a relaţiilor dintre cele două ţări şi au abordat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală şi evoluţiile din regiune, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Premierul moldovean a subliniat că Guvernul de la Chişinău urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din Ucraina şi nu recunoaşte rezultatele aşa-numitului „referendum” din Crimeea, întrucât acestea reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării şi nu se încadrează în standardele internaţionale relevante.

Iurie Leancă a spus că ţara noastră apreciază înalt poziţia conducerii din Kiev de a rezolva pe cale paşnică problema apărută în legătură cu peninsula Crimeea.

Oleksandr Turcinov a menţionat că Ucraina apreciază susţinerea din partea Chişinăului, într-un moment în care se confruntă direct cu problema separatismului.

„Mizăm că Ucraina va avea în continuare această susţinere din partea Moldovei. Ştim că ţara dumneavoastră a trecut prin aceeaşi situaţie, statele noastre au acceaşi istorie, ne leagă o mare prietenie şi ţările noastre au ales o singura cale - integrarea europeană - şi sper că vom reuşi”, a declarat Oleksandr Turcinov.

Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii cu privire la agenda europeană a ambelor state, odată cu apropierea Ucrainei şi a Republicii Moldova de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată, pările au trecut în revistă evoluţiile în procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Cei doi oficiali au convenit să continue dialogul politic bilateral la toate nivelurile.