Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2014

Igor Corman a discutat cu reprezentanții regiunii Uppsala din Suedia despre dezvoltarea unui parteneriat pentru transferul de tehnologii, experiență și implementarea unor proiecte-model pentru eficiență energetică

 Igor Corman a discutat cu reprezentanții regiunii Uppsala din Suedia despre dezvoltarea unui parteneriat pentru transferul de tehnologii, experiență și implementarea unor proiecte-model pentru eficiență energetică

Președintele Parlamentului Igor Corman a exprimat astăzi, în Suedia, interesul Republicii Moldova pentru consolidarea parteneriatului privind transferul de tehnologii și inovații pentru eficiență energetică și utilizarea resurselor regenerabile. Inițiativa a fost lansată de Igor Corman în cadrul discuțiilor cu reprezentanții regiunii Uppsala și exponenții mediului universitar local.

Președintele Parlamentului a discutat cu reprezentanții provinciei Uppsala și exponenții mediului universitar din regiune despre politicile energetice implementate în Republica Moldova și a menționat interesul pentru transferul de tehnologii de economisire a energiei și utilizare a resurselor regenerabile. Astfel, interlocutorii au convenit în cadrul discuțiilor asupra unor schimburi de delegații între Republica Moldova și Suedia pentru a fi examinate posibilitățile concrete privind transferul de tehnologii, experiență și implementarea unor proiecte-model pentru eficiență energetică, anunță un comunicat al Legislativului.

„Avem un interes special pentru eficienţa energetică. Suntem interesați să reducem costurile pentru energie în gospodăriile casnice, să micșorăm consumul și să diversificăm sursele, inclusiv prin producerea energiei verzi. Parlamentul urmează să dezbată în curând un proiect de lege privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care va stimula utilizarea noilor tehnologii de alternativă și va diversifica piața energetică din țară. Astfel, inovațiile și experiența avansată a Suediei prezintă un interes deosebit”, a menționat Igor Corman.

Șeful Legislativului a declarat că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și crearea Zonei de Comerț Liber și Aprofundat, vor crea noi oportunități pentru creșterea competitivității economice a țării noastre, sporirea eficienței energetice fiind una dintre priorități. „Suedia este unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova în dezvoltarea și promovarea conceptului eficienței energetice. Inovarea și modernizarea tehnologică sunt domenii în care putem învăța foarte multe de la Suedia, țară care se numără printre liderii mondiali în aceste domenii”, a precizat Igor Corman.

 

Tot astăzi, Președintele Parlamentului, însoțit de deputații Valeriu Streleț, Președintele Fracțiunii PLDM, Ion Hadârcă, Președintele PLR și deputata PD Valentina Stratan s-au întâlnit cu Președinta Consiliului Municipal Stockholm, Margareta Björk.

 

Mâine, 18 martie, delegația parlamentară condusă de șeful Legislativului Igor Corman va avea întrevederi cu Președintele și Prim-vicepreședintele Parlamentului Suediei, Per Westerberg și Susanne Eberstein, cu deputații din Comisia parlamentară afaceri externe și din Comisia pentru afaceri europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus