Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2014

Valeriu Lazăr a instituit un grup de lucru care va elabora modificări la cadrul normativ și instituțional în domeniul protecției consumatorilor

Valeriu Lazăr a instituit un grup de lucru care va elabora modificări la cadrul normativ și instituțional în domeniul protecției consumatorilor

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a instituit un grup de lucru care va elabora modificări la cadrul normativ și instituțional în domeniul protecției consumatorilor, în legătură cu modificările recente ale cadrului legal în acest domeniu, prin care au fost extinse domeniile de competență ale Agenției Protecției Consumatorilor (APC), precum și în contextul implementării Strategiei în domeniul protecţiei consumatorilor pentru anii 2013-2020.

Amintim că acum o săptămână a intrat în vigoare legea privind contractele de credit pentru consumatori, prin care APC i s-a atribuit dreptul să protejeze drepturile consumatorilor în raport cu băncile comerciale în raporturile de creditare. De asemenea, după intrarea în vigoare a legii privind etichetarea energetică, APC va supraveghea corectitudinea aplicării marcajului pe produsele electronice cu impact energetic. Totodată, după crearea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), competențele celor două instituții se suprapun în ceea ce privește supravegherea pieței pe domeniul produselor alimentare.

„Personal, nu sunt mulțumit de rezultatele activității instituțiilor din domeniu, fiindcă nu s-a reușit atingerea obiectivului pe care ni l-am propus: consumatorii să fie protejați, iar operatorii economici responsabilizați, dar nu supuși controlului cuasi-frontal”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr la prima sedință a grupului de lucru, convocată vineri, 14 martie curent.

Prin Strategia sectorială în domeniul protecției consumatorilor, ne-am propus să întărim capacitatea decizională și de autoprotecție a consumatorilor, individuali sau asociați în organizații. În procesul de revizuire a competențelor APC vom ține cont de cele mai bune practici europene, inclusiv prin realizarea proiectului Twinning al UE la această instituție, a precizat Valeriu Lazăr.

Astfel, pe lângă reprezentanți ai Ministerului Economiei, APC și ANSA, în grupul de lucru au fost incluși reprezentanții tuturor asociațiilor obștești din domeniu – Centrul pentru Protecția consumatorilor, Liga pentru apărarea drepturilor consumatorilor și AO „Protecția consumatorilor”, precum și reprezentanți ai cooperației de consum.

Potrivit Ministerului Economiei, grupul de lucru va analiza cadrul legal, normativ și instituțional de activitate în domeniul protecției consumatorilor și, în termen de 14 zile, va înainta conducerii ministerului concluziile și recomandările privind perfecționarea acestuia, în scopul asigurării eficienței și eficacității exercitării atribuțiilor Agenției pentru Protecția Consumatorilor, inclusiv pentru a evita omisiuni și/sau suprapuneri în competențe cu alte autorități de control.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus