Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2014

La Chişinău a fost lansat Planul de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016

La Chişinău a fost lansat Planul de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a participat astăzi, 14 martie 2014, la lansarea Planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016, împreună cu Secretarul General adjunct al Consiliului Europei (CoE), Gabriella Battaini-Dragoni, care a efectuat o vizită de lucru la Chişinău. La eveniment au mai participat vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, precum şi alţi oficiali moldoveni și internaționali.

Planul de acțiuni prevede continuarea reformelor în sistemul judiciar, combaterea corupţiei, funcţionarea instituţiilor democratice, respectarea drepturilor omului, libertatea de exprimare şi pluralismul mass-media, descentralizarea etc. Documentul a fost adoptat de Comitetul de Miniștri al CoE în noiembrie 2013 și elaborat la iniţiativa CoE şi UE, în strânsă colaborare cu autorităţile naţionale.

În context, viceministrul Valeriu Chiveri a declarat că, Planul de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în R. Moldova pentru 2013-2016 este un instrument suplimentar în promovarea agendei europene a ţării şi  aduce o valoare adăugată procesului de integrare europeană.

Oficialul moldovean a mai menţionat că R. Moldova contează în continuare pe sprijinul şi asistenţa acordată de către CoE în realizarea reformelor iniţiate, inclusiv prin componenta Programului privind măsurile de consolidare a încrederii pe ambele maluri ale râului Nistru. De asemenea, a fost reiterat obiectivul central al ţării de a încheia monitorizarea de către APCE şi trecerea la etapa de post-monitorizare.

Potrivit MAEIE, Secretarul General adjunct al CoE, Gabriella Battaini-Dragoni, a subliniat că reforma instituţională este esenţială în lupta împotriva corupţiei şi a asigurat în continuare autorităţile R. Moldova de sprijinul plenar al CoE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus