Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2014

Declaraţiile Prim-miniştrilor R. Moldova şi României, Iurie Leancă şi Victor Ponta, în cadrul unui briefing de presă, la Chişinău

Declaraţiile Prim-miniştrilor R. Moldova şi României, Iurie Leancă şi Victor Ponta, în cadrul unui briefing de presă, la Chişinău

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă:

Bună dimineaţa tuturor! Mă bucur să vă salut aici, la Aeroportul Chişinău, în prezenţa Domnului Prim-ministru Victor Ponta, bunul nostru prieten.

După cum vă spuneam şi anterior, am convenit să avem o comunicare permanentă pe tot ce înseamnă agenda bilaterală, să facem aşa încît pe toate proiectele convenite să avem o mişcare rapidă, cu efecte pozitive pentru cetăţenii din Republica Moldova. Astfel încît acum am trecut în revistă toate subiectele-cheie, începînd cu asistenţa generoasă din partea Bucureştiului pentru grădiniţe, terminînd cu poduri, interconectare şi aşa mai departe.

Şi, bineînţeles că, ţinînd cont de complexitatea situaţiei regionale, este foarte important să avem acest dialog permanent cu prietenii noştri de la Bucureşti, cu domnul Prim-ministru Ponta şi la acest capitol, la fel, am avut un schimb de opinii extreme de important, pentru a ne coordona şi în continuare acţiunile, a ne consulta şi a vedea cum răspundem noi la eventuale noi provocări care ar putea să apară în regiune.

Eu mă opresc şi-i ofer cuvîntul Domnului Prim-ministru şi eventual, dacă vor fi întrebări, voi răspunde. Vă rog, Domnule Prim-ministru!

Prim-ministrul României, Victor Ponta:

Buna dimineaţa! Vreau să mulţumesc premierului Leancă pentru ospitalitatea cu care ne primeşte de fiecare dată, cu vreme frumoasă. Ca de obicei vizitele, din păcate, sînt prea scurte, însă mi-am propus cînd merg undeva spre Est de fiecare dată să mă opresc la Chişinău, să vorbim, să ne sfătuim împreună.

Acum, în drum spre Tbilisi am vrut în primul rînd să revedem stadiul proiectelor noastre bilaterale, proiectele despre care vorbim şi spre care înaintăm de fiecare dată, legate de sprijinul pe care România trebuie şi are datoria să-l acorde Republicii Moldova în sensul accelerării integrării europene, al dezvoltării infrastructurii şi al instituţiilor publice.

Am vorbit inclusiv despre ceea ce cred că este cel mai important obiectiv pentru Moldova în perioada imediat următoare şi anume: aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru circulaţia liberă în Europa.

Şi vreau să fiu sigur, din partea moldovenească, că toate procedurile se fac la timp în aşa fel încît la o dată simbolică, 25 mai, pînă la 25 mai cetăţenii Moldovei să intre nu doar în România, ci şi în toată Europa fără vize.

Acest lucru este esenţial pentru Moldova. De fiecare dată îmi aduc aminte cît de mult a contat pentru români să nu mai aibă nevoie de vize, în urmă cu mai mult de zece ani şi este cel mai rapid mesaj pe care îl dă Europa de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Am discutat împreună, bineînţeles, situaţia din Ucraina, pentru că sîntem atît de aproape şi unii, şi alţii de ceea ce se întîmplă în Ucraina. Eu am spus tot timpul că România, ca ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, are poziţii perfect consolidate şi coordonate cu partenerii noştri europeni şi transatlantici, dar ştim foarte bine care sînt puterile României, toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova. Europa şi partenerii noştri transatlantici, alături de ei încercăm şi sprijinim Ucraina în drumul său proeuropean şi prodemocraţie, însă eforturile concrete şi puterile noastre, atîtea cîte sînt, trebuie să fie îndreptate spre Moldova, pentru că Moldova şi Prim-ministrul Leancă au avut curajul în noiembrie să ia o decizie pe care am salutat-o cu toţii la Vilnius, o decizie în sensul integrării europene şi acest curaj, şi această viziune trebuie sprijinite cu toate puterile. Iar Bucureştiul este mult mai aproape decît Bruxellesul şi trebuie să ne mişcăm mult mai repede şi să facem mult mai repede lucruri concrete evident dincolo de strategiile de integrare europeană pe care le sprijinim în totalitate.

Vreau să vă asigur că de fiecare dată ne vom consulta, cele două Guverne, vom avea poziţii comune cînd e vorba de crize, cum se întîmplă acum în Ucraina, cît şi atunci cînd e vorba de lucruri bune şi de proiecte concrete pe care le facem. Şi vreau ca România să fie în continuare cel mai mare sprijinitor al integrării europene a Moldovei şi cel mai mare sprijinitor al Guvernului pro-european care este aici, la Chişinău.

Iurie Leancă:

Domnule Prim-ministru, dacă-mi permiteţi, doar să completez. Aţi spus că România este cel mai activ susţinător al parcursului european al Republicii Moldova şi vreau să vă aduc doar o dovadă în plus a acestei atitudini extrem de consistente din partea Bucureştiului. Nu este întîmplător că vizita de astăzi, de scurtă durată, dar una foarte importantă a domnului Prim-ministru şi a colegilor care-l însoţesc la Chişinău, coincide cu decizia care urmează să fie luată astăzi la Bruxelles de către miniştrii transporturilor Uniunii Europene, în numele ţărilor-membre ale Uniunii Europene, de a susţine decizia Parlamentului European şi de a pune punctul pe “i” pe tot ce înseamnă liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Ziceam că nu este întîmplătoare această coincidenţă, fiindcă într-adevăr, rolul Bucureştiului, al Primului Ministru, ministrului Corlăţean, al Preşedintelui Băsescu, în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este unul foarte şi foarte mare. Aşa încît, încă o dată, mulţumesc frumos! Şi sigur că vom conta şi mai departe pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important, ca să ajungem acolo unde ne dorim: ţară candidat în prima instanţă şi aşa cum am convenit, domnule Prim-ministru, atunci cînd România va deţine preşedinţia UE, eventual Moldova să poată ajunge ţară membră a Uniunii Europene. Iată şi un proiect naţional comun, nu?

Victor Ponta:

Total de acord şi nu pot să nu mă bucur că ne reîntoarcem la situaţia de acum cîtva timp, cînd la frontiera între România şi Republica Moldova nu va mai cere nimeni nici o viză, ci doar arătarea paşaportului. Cred că pentru cetăţenii moldoveni este realmente un mesaj fundamental că sînt bine primiţi în Europa”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus