Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.03.2014

Reprezentaţii politici în reglementarea transnistreană au discutat situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină

Reprezentaţii politici în reglementarea transnistreană au discutat situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină

La 13 martie curent, în incinta oficiului din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova, a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană Eugen Carpov şi Nina Ştanski. La şedinţă au participat de asemenea viceministrul educaţiei Liliana Nicolaescu-Onofrei, şeful grupului de experţi pentru educaţie  din partea Chişinăului,  precum şi reprezentanţi ai partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2”.

În cadrul întrevederii reprezentanţii politici au discutat situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, în special situaţia Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol. Vicepremierul Eugen Carpov a reiterat necesitatea asigurării condiţiilor adecvate pentru funcţionarea normală a şcolilor moldoveneşti şi abţinerii de la acţiuni unilaterale care ar putea periclita procesul de studii.

În acest context, Eugen Carpov a cerut părţii transnistrene să restituie Liceului “Lucian Blaga” banii, automobilul, ştampila şi lucrurile personale ridicate în rezultatul incidentului din 5 februarie curent. El a menţionat că acestea reprezintă bunuri ale statului şi că lipsa lor creează impedimente în derularea activităţii normale a instituţiei. Reprezentantul politic din partea Tiraspolului a declarat că partea transnistreană este gata să examineze modalitatea de restituire a banilor şi a celorlalte bunuri, inclusiv a ştampilei.

În cadrul întrevederii, reprezentaţii politici şi reprezentanţii partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2" au întreprins vizite la Liceul „Lucian Blaga" şi la şcoala moldovenească „Dimitrie Cantemir” cu predare pe bază de grafie chirilică din Tiraspol, unde au avut discuţii cu elevii şi corpul profesoral al instituţiilor.

Vicepremierul  Eugen Carpov a dat asigurări că autorităţile moldoveneşti vor depune eforturile necesare pentru identificarea soluţiilor pentru problemele cu care se confruntă şcolile moldoveneşti şi a subliniat că aspectele tehnice trebuie delimitate de cele politice şi că acestea nu trebuie să dăuneze bunei desfăşurări a procesului educaţional.

În finalul întrevederii s-a convenit că următoarea şedinţă ordinară a grupurilor de lucru pentru educaţie va avea loc săptămâna viitoare, în cadrul căreia vor fi continuate discuţiile pe marginea problemelor privind funcţionarea şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină în vederea identificării unor soluţii operative, relatează Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus