Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-12/sa-simplificat-procedura-de-schimbare-a-pashapoartelor-de-tip-sovietic-33898.html
Data: Mar 12, 2014 (14:54)

S-a simplificat procedura de schimbare a paşapoartelor de tip sovietic

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de lege privind acordarea de facilități la preschimbarea pașapoartelor de tip ex-sovietic. Astfel, deținătorii de pașapoarte sovietice vor putea obține până la 1 septembrie 2014 buletine de identitate fără să achite taxa de stat obligatorie, în regim simplificat şi chiar la domiciliu.
 
Persoanele vor putea schimba pașaportul de tip sovietic fără prezentarea obligatorie a certificatelor de stare civilă, dacă nu au intervenit schimbări în datele titularului. Certificatul pentru constatarea grupei sangvine se va obţine gratuit.
 
În cazul persoanelor grav bolnave și imobilizate, schimbarea pașapoartelor de tip sovietic va avea loc cu ajutorul oficiilor mobile, care se vor deplasa la domiciliul solicitantului, conform listelor alcătuite de asistenții sociali, medicii de familie și autoritățile publice locale.
 
De această înlesnire vor beneficia și persoanele aflate la întreținerea statului în instituţii sociale rezidenţiale. Cheltuielile necesare în acest scop vor fi acoperite din Bugetul de Stat. Înlesnirile acordate diferitor categorii de cetățeni vor fi păstrate și la perfectarea unui buletin de identitate electronic, doar că în acest caz solicitantul va achita diferența de cost.
 
Majoritatea posesorilor de acte sovietice sunt născuți până în anul 1945. Facilitățile sunt valabile până la data de 1 septembrie 2014.
 
De asemenea, Guvernul a votat un proiect de lege cu privire la excluderea din Codul Electoral a prevederii care permite votarea în baza pașaportului sovietic, începând cu 1 septembrie 2014.
 
Preschimbarea paşapoartelor de tip sovietic face parte din politica statului privind asigurarea cetăţenilor Republicii Moldova cu acte de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte.
 
La 1 iulie 2013, în Republica Moldova erau înregistraţi circa 220 de mii de deţinători ai paşapoartelor de tip sovietic, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.