Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-12/guvernul-a-aprobat-strategia-natzionala-de-dezvoltare-agricola-shi-rurala-a-tzarii-pentru-anii-20142-33905.html
Data: Mar 12, 2014 (17:10)

Guvernul a aprobat Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală a ţării pentru anii 2014-2020

Strategia stabileşte trei priorităţi de dezvoltare a agriculturii şi a mediului rural până în 2020: creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin modernizarea şi integrarea pieţei, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi îmbunătăţirea nivelului de trai în zonele rurale.
 
„Prin crearea unui sector de agro-business competitiv, mediul rural din Republica Moldova va deveni unul atractiv pentru muncă şi trai, cu o infrastructură necesară. Agricultura şi mediul rural vor furniza bunuri şi servicii, totodată conservând biodiversitatea, valorile culturale şi tradiţionale pentru generaţiile viitoare”, a menționat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
 
Se așteaptă că odată cu aplicarea Strategiei va spori valoarea sectorului agroalimentar și accesul la noi piețe, se va majora cota de piață pe plan intern și extern, vor fi optimizate structurile și utilizarea resurselor de teren, iar procesul de gestionare a resurselor de apă agroalimentară vor fi îmbunătățite.
 
De asemenea, se preconizează că va spori activitatea economică rurală, se va îmbunătăți infrastructura rurală și rezistența la riscurile care afectează mediul de afaceri agroalimentare. Responsabilitatea pentru dezvoltarea zonei rurale va fi preluată de către locuitorii din mediul rural, iar produsul sistemului educaţional şi de cercetare va avea conexiuni cu nevoile pieţei.
 
De asemenea, Strategia prevede armonizarea legislaţiei naţionale care se referă la sectorul agro-alimentar cu legislaţia UE și aplicarea recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
 
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare urmează să efectueze unele schimbări organizaţionale întru corelarea cu noul cadru de politici propus: schimbarea denumirii Ministerului în „Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale” și crearea unei direcţii în cadrul Ministerului prin reogranizarea unei direcţii existente care va fi responsabilă de domeniul dezvoltării rurale.
 
Aplicarea Strategiei va costa circa 11,4 miliarde de lei. Strategia a fost aprobată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu suportul Corporaţiei Financiare Internaţionale şi a Băncii Mondiale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.