Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.03.2014

De la 1 aprilie vor fi indexate pensiile şi alte prestaţii sociale

De la 1 aprilie vor fi indexate pensiile şi alte prestaţii sociale

Această prevedere se conţine în Hotărîrea aprobată astăzi în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri. Potrivit documentului, la 1 aprilie curent vor fi indexate cu 6,45% pensiile stabilite în temeiul Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, pensiile pentru vechime în muncă, pensiile stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi indemnizaţiile de invaliditate persoanelor care şi-au stabilit invaliditatea după un accident de muncă sau boală profesională.
 
Ca urmare a indexării, pensia pentru limită de vârstă se va majora în medie cu 67 de lei şi va constitui 1 117 lei; pensiile de invaliditate se vor mări cu 53 de lei şi vor constitui aproape 880 de lei; pensiile de urmaş - cu 35 de lei până la 577 de lei, iar pensia medie a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl va crește cu 143 lei, până la 2 363 de lei.
 
Totodată, la 1 aprilie curent se indexează cu 4,6% compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor persoanelor participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi la experienţele nucleare, pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele structurilor Afacerilor Interne.
 
Tot astăzi, Executivul a aprobat decizia privind indexarea normelor de cheltuieli în bani pentru întreţinerea persoanelor cazate în instituţiile sociale, ţinând cont de indicele general de creştere a preţurilor de consum în mărime de 4,7%, prognozat de Ministerul Economiei şi luat ca bază la elaborarea Legii bugetului de stat pe acest an. Aceste prevederi vor fi aplicate începând cu 1 februarie 2014.
 
Totodată, în cadrul şedinţei s-a propus revenirea la proiectul de lege care prevede mărirea plafonului pentru cei care au o pensie mai mică de 1300 de lei, până la 1500 de lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus