Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-10/peste-o-suta-de-agen-i-economici-au-fost-informa-i-despre-avantajele-zlsac-33853.html
Data: Mar 10, 2014 (11:35)

Peste o sută de agenți economici au fost informați despre avantajele ZLSAC

Mai multe ședințe de informare a agenților economici asupra avantajelor oferite de Acodul de creare a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană (ZLSAC) au avut loc săptămâna trecută la inițiativa Ministerului Economiei. Acestea s-au desfășurat la Bălți, Edineț și Comrat, runda de seminare fiind organizată în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie, cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale și a Guvernului Suediei.

Șefa Direcției regimuri comerciale și OMC din cadrul Ministerului Economiei, Inga Ionesii, a informat că ZLSAC urmează să ofere exportatorilor din Moldova acces liber pe piața UE, o piață de cca 500 de milioane de consumatori cu cea mai mare putere de cumpărare. Acordul prevede eliminarea taxelor vamale și barierilor netarifare, perspective clare de export a produselor agroalimentare, acces liber pe piața comunitară a serviciilor, preluarea standardelor europene și normelor aferente infrastructurii calității. Drept urmare, economia moldovenească se va reorienta de la comerț la producere, având posibilitatea să-și consolideze eforturile pe ramuri pentru a penetra piețele externe, inclusiv cu asistența tehnică și financiară a UE direcționată spre ridicarea competitivității produselor autohtone.

Potrivit Ministerului Economiei, ZLSAC presupune o agendă extensivă de armonizare a legislației, urmând a fi adoptate peste 300 de acte legislative ale UE, și acoperă toate grupele de mărfuri și servicii, precum și liberalizarea capitalului și mobilizarea persoanelor fizice. Totodată, barierele tarifare și netarifare vor fi eliminate reciproc. În același timp Moldova va avea posibilitatea să-și protejeze piața internă pentru anumite produse sensibile până la 7 ani in sectorul industrial și pînă la 10 ani în sectorul agricol.

Astfel, taxele vamale vor fi păstrate pentru o perioadă de 3 ani, cu o reducere anuală de 33% la materialele plastice, articolele din acestea și materiale textile, la materiale de construcții taxele vamale se vor păstra pentru 5 ani cu o reducere anuală de 20%, precum și pentru materiale plastice (tuburi, țevi etc), îmbrăcăminte, încălțăminte, articole din sticlă și mobilier, iar covoarele importate vor fi taxate  încă 7 ani după intrarea în vigoare a ZLSAC, taxa fiind redusă anual cu 15%.

Pentru produsele agricole care nu se produc în Moldova și constituie materie primă taxele vamale vor fi eliminate imediat, iar pentru cele sensibile va fi prevăzută o perioadă de tranziție  până la 10 ani. Printre produsele protejate se numără fructele, legumele, băuturile alcoolice, cașcavalurile de specialitate. Pentru produse foarte sensibile vor fi instituite cote tarifare în limita cărora importurile nu vor fi taxate, acestea referindu-se la carne și produse din carne, lapte și produse lactate, dulciuri, etc.

Inga Ionesii a mai precizat că, potrivit prevederilor acordului, după trei ani de funcționare a ZLSAC, părțile vor evalua situația în comerțul cu produse agricole și, în dependență, de dezvoltarea capacităților de producere și export, vor putea cere majorarea cotelor la anumite produse. 

Eugen Osmochescu, ICF, a atenționat că, după intrarea în vigoare a Acordului de comerț liber, agenții economici vor trebui să activeze pe piața internă după aceleași reguli ca și în cazul exporturilor pe piața europeană. Astfel, întreprinderile moldovenești vor avea la dispoziție câțiva ani și multiple mecanisme oferite de Guvern și partenerii de dezvoltare pentru a-și spori competitivitatea până la nivelul companiilor europene.