Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.03.2014

Banca Naţională a Moldovei a lansat proiectul ”Deschide inima spre educaţia financiară”

Banca Naţională a Moldovei a lansat proiectul ”Deschide inima spre educaţia financiară”

Astăzi, în cadrul Săptămînii Internaţionale a Educaţiei Financiare din perioada 10-17 martie a.c. ,  Banca Naţională (BNM) a demarat proiectul ”Deschide inima spre educaţia financiară” în scopul integrării activităţilor de instruire financiară, desfăşurate în Republica Moldova la diferite niveluri de societate.

În acest context, vor fi organizate un şir de evenimente, prin care banca centrală îşi reiterează angajamentul de a contribui la desfăşurarea eficientă a procesului educaţional la subiectul financiar în Republica Moldova.

De asemenea, pe parcursul acestei săptămâni, BNM îşi propune să iniţieze discuţiile între autorităţile publice de la noi şi partenerii externi pentru elaborarea conceptului Strategiei Naţionale a Educaţiei Financiare. Grupurile-ţintă sunt copii şi tineri din cadrul sistemului educaţional, femeile, destinatari ai transferurilor băneşti de peste şi alte grupuri sociale.

Un prim pas în derularea proiectului ”Deschide inima spre educaţia financiară”  a fost organizarea conferinţei formatorilor de cultură financiară şi a liderilor grupurilor ce desfăşoară educaţia financiară în diferite colţuri ale Republicii Moldova.  Evenimentul a reunit oficiali de la Banca Naţională, Biroul pentru  Relaţii cu diaspora Organizaţia Internaţională a Migraţiei, Ministerul Educaţiei şi alţi reprezentanţi ai mediului educaţional de la noi, precum şi delegaţi din partea centrelor pentru tineret şi ai ONG-urilor.

Conferinţa de astăzi a reflectat  o abordare multiaspectuală a educaţiei financiare şi a permis crearea unei baze de date ce ar facilita conjugarea eforturilor tuturor părţilor implicate în procesul dat.

”Zi de zi, educaţia financiară îşi reconfirmă necesitatea, dar şi avantajele oferite. Acestea vizează diverse niveluri, de la formarea capacităţii de creare a bugetului personal şi de economisire, a competenţelor antreprenoriale şi a celor investiţionale pînă la suplimentarea pieţei de capital cu lichidităţi, acordate apoi economiei sub formă de credite, şi îmbunătăţirea calităţii portofoliului de credite în sectorul bancar, care va contribui la stabilitatea financiară”, a opinat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu.
”Rămânem convinși că educaţia financiară continuă să fie bine determinată şi are un rol important pentru creşterea bunăstării populației și dezvoltării Republicii Moldova, iar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie este pregătită în continuare să acorde sprijin în implementarea activităţilor de educaţie financiară”, a spus şeful Misiunii OIM Antonio Polosa.
Evenimentul a avut un caracter interactiv, susţinut de un schimb productiv de idei şi un dialog deschis dintre tineri şi specialiştii instituţiilor de resort. Tinerii au avut posibilitatea să-şi exprime viziunile şi percepţiile asupra acestui subiect, să adreseze  întrebări şi să gasească răspunsuri.

În cadrul reuniunii s-a subliniat importanţa introducerii în curiculă a disciplinei financiare, tratarea actuală a acesteia cu titlu opţional fiind insuficientă pentru realizarea obiectivelor propuse. Discuţiile au cuprins, de asemenea, dificultăţile aferente educației financiare, implicarea și rolul autorităţilor în acest proces, instrumentele aplicabile şi perspectivele de conlucrare între părţile responsabilizate.

În zilele următoare, la Banca Naţională vor avea loc seminare, la care vor fi discutate diverse aspecte ale educaţiei financiare. Participanţii vor avea şi posibilitatea să viziteze sala de expoziţii pentru a vedea colecţia de monede comemorative şi însemnele monetare emise în Republica Moldova de la început şi pînă în prezent, anunță Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus