Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-09/ponta-despre-situa-ia-din-ucraina-sunt-foarte-ingrijorat-pentru-efectele-asupra-republicii-moldova-33846.html
Data: Mar 9, 2014 (20:44)

Ponta despre situația din Ucraina: Sunt foarte îngrijorat pentru efectele asupra Republicii Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la RTv, că România trebuie să rămână preocupată în cadrul angajamentelor UE și NATO de evoluțiile privind criza din Ucraina, declarându-se îngrijorat mai ales în ceea ce privește efectele asupra Republicii Moldova.

"Nu ne pregătim de niciun război. Suntem în NATO și în Uniunea Europeană și asta ne oferă o siguranță extraordinară. În rest, însă, evident, că la graniță eu sunt foarte îngrijorat pentru efectele asupra Republicii Moldova. Și cu atât mai mult Uniunea Europeană. Pentru că noi facem pentru Moldova cât putem de mult, dar nu putem singuri. Cu atât mai mult Uniunea Europeană pentru Moldova trebuie să facă mai mult. Pare mai departe dar, atenție, Georgia este o țară oarecum în situația Moldovei. De altfel, săptămâna viitoare o să fiu într-o vizită în Georgia și să transmit un mesaj de sprijin. Și, evident că, dacă se găsește o soluție de dialog, în sensul păstrării integrității teritoriale a Ucrainei, a drumului proeuropean e soluția cea mai bună", a declarat premierul, întrebat dacă "ne pregătim de război", având în vedere evoluțiile regionale.

Victor Ponta a explicat că prezența în Marea Neagră a unei nave de luptă a SUA și, de asemenea, desfășurarea unui "exercițiu militar" în județul Suceava reprezintă o coincidență, rugat să comenteze cele două situații la zi.

"Este o coincidență. Că, acum, cineva nu se bazează pe forța militară românească, dacă, Doamne Ferește!, se întâmplă ceva. Eu îmi doresc cel mai mult să nu fie nevoie nici de fregata americană nici de nimic altceva, însă, sunt gesturi politico-militare care au o anumită semnificație. Adică, semnificația este:domne' e ceva serios nu e, așa, o simplă joacă. România trebuie să stea foarte aproape de ceea ce se întâmplă pe plan european, de ceea ce se dedice cu partenerii americani", a declarat premierul. Victor Ponta a adăugat că în contextul crizei privind Ucraina, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, va efectua luni o vizită la Kiev.

"Alături de reprezentanți și de miniștri din Uniunea Europeană va expune nu doar poziția României, ci caută alături de ceilalți soluții de soluționare a crizei", a mai declarat premierul. Agerpres