Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-07/iurie-leanca-europa-a-devenit-un-sinonim-cu-demnitatea-umana-responsabilitatea-personala-libertatea--33843.html
Data: Mar 7, 2014 (21:43)

Iurie Leancă: „Europa a devenit un sinonim cu demnitatea umană, responsabilitatea personală, libertatea și prosperitatea”

Prim-ministrul Iurie Leancă a ținut un discurs la Congresul Partidului Popular European (PPE), care se desfășoară la Dublin, Irlanda. Premierul a mulțumit PPE - formațiune cu cele mai multe voturi în Parlamentul European, pentru sprijinul acordat țării noastre în realizarea reformelor. De asemenea, șeful Executivului a subliniat necesitatea consolidării eforturilor Partidului Popular European pentru transformarea țărilor membre ale Parteneriatului Estic - în special, a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei - în state democratice și cu valori europene.

„Europa a devenit un sinonim cu demnitatea umană, responsabilitatea personală, libertatea și prosperitatea. Și nu este vorba doar de bunăstare materială. Este o alegere civilizațională. Precum Moise și-a dus poporul prin deșert, Europa trebuie să-și ducă națiunile spre libertate și prosperitate într-un mod mult mai îndrăzneț, cu viziune și responsabilitate”.

Totodată, Iurie Leancă a menționat că statele membre ale Parteneriatului Estic - în special, Republica Moldova, Ucraina și Georgia - au nevoie de o susținere fermă din partea Uniunii Europene, inclusiv pentru a consolida economiile acestor țări.

„Nu mă refer, aici, la semnarea cecurilor, ci la faptul că trebuie să muncim împreună pentru o Europă puternică și democratică”, a spus Iurie Leancă.

Premierul și-a reiterat îngrijorarea în privința evenimentelor din Ucraina și și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean. „Nimic nu poate justifica recurgerea la o reacție militară și escaladare a conflictelor, în timp ce există mecanisme internaționale de rezolvare a lor cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Evenimentele tragice din Ucraina, oamenii care își văd viitorul în Uniunea Europeană, ne conving cât de important este să continuăm cu și mai mult angajament alegerea europeană făcută de țara noastră”, a menționat Iurie Leancă.

În cadrul evenimentului, Iurie Leancă a salutat-o și pe fostul Premier ucrainean Iulia Timoșenko, recent eliberată din detenție și care a participat la congresul PPE, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Astăzi, la congresul Partidului Popular European, urmează să fie desemnat candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene, deținută în prezent de spaniolul Jose Manuel Barroso, care de asemenea e membru al acestei formațiuni.