Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-07/douasprezece-state-centralnord-europene-solicita-trimiterea-unei-misiuni-ue-in-ucraina-33842.html
Data: Mar 7, 2014 (21:40)

Douăsprezece state central-nord europene solicită trimiterea unei misiuni UE în Ucraina

Miniştrii de Externe din 12 state din Europa Centrală şi de Nord s-au pronunţat vineri pentru trimiterea cât mai rapid posibil a unei misiuni de observatori UE în Ucraina şi consolidarea legăturilor cu Republica Moldova şi Georgia, la finalul unei reuniuni la Narva, în Estonia.

"Pentru a ajuta Ucraina în această perioadă de tranziţie, cerem crearea unei misiuni de observare UE, care să fie mobilizată cât mai rapid posibil", au anunţat într-o declaraţie comună şefii diplomaţiilor statelor baltice şi nordice (Estonia, Letonia, Lituania, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Danemarca) şi Grupului de la Vişegrad (Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria).

"Situaţia din Ucraina este critică", au apreciat ei, subliniind că "susţin ferm" o consolidare a legăturilor UE cu Republica Moldova şi Georgia şi "semnarea unor acorduri de asociere (UE-Ucraina) cât mai rapid posibil".

Această declaraţie intervine în contextul în care Parlamentul rus a oferit asigurări vineri că susţine "opţiunea istorică" a Crimeei de a organiza un referendum în care alegătorii să se pronunţe asupra unei alipiri a peninsulei ucrainene la Rusia.

Dominat de proruşi, Parlamentul local din Crimeea i-a cerut joi lui Vladimir Putin alipirea la Rusia a peninsulei ucrainene - unde se află portul Flotei ruse la Marea Neagră - şi a anunţat organizarea unui referendum la 16 martie în acest sens.

Observatorii militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost împiedicaţi joi şi vineri, de către persoane înarmate, să pătrundă pe teritoriul Crimeei.

Ministrul suedez de Externe Carl Bildt, prezent la reuniunea de la Narva, a declarat vineri pentru AFP că trimiterea unei misiuni de observatori UE în Ucraina este "urgentă, mai ales ţinând cont de faptul că Rusia pare că vrea să blocheze orice efort în vederea unui control serios din partea OSCE".

Miniştrii reuniţi la Narva au denunţat, de asemenea, "decizia de organizare a unui referendum ilegitim în Crimeea".

La reuniune erau prezenţi şefii diplomaţiilor din Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Cehia, Slovacia şi Suedia.

Estonia, dar şi celelalte două state baltice vecine, Lituania şi Letonia, sunt foste republici sovietice care şi-au proclamat independenţa faţă de Moscova în 1991.

În 2004, toate cele trei state baltice au aderat la NATO şi UE pentru s-şi consolida independenţa faţă de Rusia, scrie Mediafax.