Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.03.2014

Au fost depuse șase oferte pentru reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești

Au fost depuse șase oferte pentru reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești

Șase oferte pentru reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrneși, care variază între 12  și 21 milioane USD, au fost recepționate de Fondul Provocările Mileniului Moldova. Ofertele au fost depuse de companii de construcție din Spania, Franța, Germania și Romania. Reabilitarea sistemului Chircani-Zîrnești este finanțată din cadrul Programului Compact al  Corporației Provocări Mileniului (SUA).

Sistemul de irigare Chircani–Zîrnești (raionul Cahul) este situat pe rîul Prut și cuprinde circa 4500 hectare de teren agricol, prelucrate de peste 1600 de agricultori.

Modernizarea sistemului va include  instalarea echipamentului electro-mecanic modern, instalarea prizelor noi de captare a apei și a structurilor de control, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranților, reparația sistemului de etc. Reabilitarea sistemului de irigare va permite producătorilor agricoli din zonă să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestuia, să diversifice tipurile de produse agricole cultivate, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă și a echipamentului eficient din punct de vedere energetic.

Ofertele depuse vor fi examinate în următoarele săptămîni de un grup de experți naționali și internaționali, selectați în bază de concurs. Conform estimărilor, executarea contractului ar putea demara în iunie curent, iar lucrările vor continua pînă în luna iulie 2015.

Pînă în prezent FPM Moldova a semnat contracte în valoare de circa 66 milioane dolari SUA pentru reabilitarea a 9 sisteme de irigare (6 - pe rîul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 3 sisteme de irigare  pe Prut:  Blindești, Grozești și Leova). Sistemul Chircani–Zîrnești este al zecelea sistem de irigare care va fi reabilitat în cadrul Programului Compact.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus