Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.03.2014

UE va sprijini promovarea dezvoltării regionale în țara noastră

UE va sprijini promovarea dezvoltării regionale în țara noastră

Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și E. S. Wicher SLAGTER, șeful Secției Politice și Economice a Delegației UE în Republica Moldova au discutat despre perspectivele promovării dezvoltării regionale în țara noastră și sprijinul UE în acest sens, pentru perioada financiară următoare. Discuțiile au avut loc, astăzi, în cadrul unei întrevederi oficiale la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

În acest context, ministrul Marcel Răducan a vorbit despre dezvoltarea regională ca domeniu inter-sectorial prioritar a cărui scop este de a crea un cadru favorabil pentru dezvoltarea echilibrată a Republicii Moldova şi de a susţine regiunile slab dezvoltate economic. De asemenea, Marcel Răducan a menționat prioritățile dezvoltării regionale: dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea condițiilor de mediu, atractivității turistice, suport pentru mediul de afaceri în scopul atragerii investiţiilor și dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii din regiuni, domenii care ajută la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi oferă posibilitate pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Totodată, Ministrul a explicat cine sunt beneficiarii proiectelor, cum MDRC ajută autoritățile publice locale să elaboreze proiecte eficiente, care sunt etapele de selectare și aprobare spre finanțare, precum și a prezentat cadrul instituțional responsabil de promovarea dezvoltării regionale în țara noastră. De asemenea, Ministrul a subliniat și importanța asistenței pentru domeniul prioritar  dezvoltarea regională care asigură accesul la servicii publice de calitate şi consolidează capacităţile de administrare, precum și favorizează atragerea investițiilor străine directe.

E. S. Wicher SLAGTER a solicitat mai multă informație despre procesul de selectare a proiectelor și transparența alocării surselor financiare pentru realizarea acestora.

Astfel, ministrul Marcel Răducan a vorbit despre colaborarea și sinergia autorităților centrale în selectarea și aprobarea spre finanțare , pentru excluderea finanțării duble în realizarea proiectelor de dezvoltare regională.

La final, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a solicitat asistența UE în armonizarea normativelor tehnice cu cele europene și adoptarea eurocodurilor pentru lucrările de construcţii în Republica Moldova, relatează Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus