Trimite e-mail | Printeaza
Externe
06.03.2014

După Ucraina, ținta Rusiei va fi Republica Moldova, avertizează președinta Lituaniei

După Ucraina, ținta Rusiei va fi Republica Moldova, avertizează președinta Lituaniei

Rusia încearcă în Ucraina să 'rescrie frontierele din cel de-al Doilea Război Mondial' și următoarea țintă a Moscovei ar putea fi Republica Moldova, iar în acest timp Europa 'nu reușește întotdeauna să înțeleagă ce se întâmplă', a avertizat joi președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, citată de AFP.

'Trebuie să acționăm imediat', a punctat ea la sosirea la Bruxelles la summitul european extraordinar dedicat crizei ucrainene, însă a adăugat cu regret că nu crede că la această reuniune se va decide vreo 'acțiune rapidă'.

'După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte țări', a avertizat președinta Lituaniei, referindu-se la 'brutala agresiune' a Rusiei împotriva Ucrainei.

Dalia Grybauskaite, care a fost și comisar european, a reamintit cu această ocazie că Rusia a desfășurat recent manevre militare în Marea Baltică, în apropierea Poloniei și a țării sale. 'Trebuie să înțelegem că este ceva grav. Dacă permitem acest lucru, atunci o să vină și rândul altcuiva', a atenționat ea. 'Este vorba despre vecinătatea noastră, de regiunea baltică, nu doar de Ucraina', a conchis președinta Lituaniei.

În timpul unei vizite efectuate miercuri la baza aeriană a NATO din Lituania, ea a cerut Alianței Nord-Atlantice să-și sporească prezența în țările baltice. Aceste țări nu au o aviație militară capabilă să asigure protecția spațiului lor aerian, motiv pentru care Statele Unite și-au asumat această sarcină în luna ianuarie, când au trimis la baza din Lituania patru avioane de vânătoare F-15 și urmează să suplimenteze numărul lor cu încă șase, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus