Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.03.2014

Valeriu Lazăr şi Abdoulaye Seck au semnat Acordul de grant pentru ameliorarea competitivităţii

Valeriu Lazăr şi Abdoulaye Seck au semnat Acordul de grant pentru ameliorarea competitivităţii

Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr şi managerul de ţară al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck, au semnat la 4 februarie, curent, Acordul de grant dintre Republica Moldova, Banca Internaţională pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în vederea pregătirii Proiectului de Ameliorare a Competitivităţii II (PAC II).
 
În cadrul evenimentului, Valeriu Lazăr a ţinut să mulţumească echipei care a contribuit la pregătirea şi semnarea acestui Acord.  „Aşteptările de la acest parteneriat sunt foarte mari, avem de muncit mult în continuare pentru a valorifica mijloacele grantului, astfel încât să sporim competitivitatea întreprinderilor, să le oferim noi instrumente de finanţare şi accesul pe noi pieţe”, a spus ministrul Economiei.
 
Valoarea totală a proiectului constituie 495,500 dolari SUA şi va fi finanţat din Fondul fiduciar programatic multi-donator pentru dezvoltarea capacităților în regiunea Europei și Asiei Centrale.
 
Proiectul conţine patru componente, acestea vizând consolidarea capacităţii Reformei Regulatorii, a competitivităţii IMM-urilor, instrumentelor fiscale, a capacităţilor de achiziţii publice şi management financiar.
 
Reprezentantul permanent al BM la Chişinău, Abdoulaye Seck, a exprimat convingerea că asistența dată va facilita pregătirea proiectului PAC II în conformitate cu politicile operaționale și procedurile Băncii Mondiale, consolidînd capacitățile autorităților publice beneficiare, inclusiv a Ministerului Economiei. Oficialul a exprimat satisfacția pentru conlucrarea experților ambelor instituții atît pentru proiectul sus-menționat, cît și pe alte segmente al cadrului de cooperare sectorial.
 
Ministerul Economiei va crea un Consiliu de Supraveghere inter-ministerial pentru supravegherea generală, coordonarea şi orientarea strategică a proiectului. Comitetul  de Supraveghere va fi condus de ministrul Economiei. Consiliul de Supraveghere va mai include membri ai Cancelaria de Stat, Ministerul Finanţelor şi alte părţi interesate relevante.
 
Potrivit Ministerului Economiei, proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivităţii II (PAC II) are drept obiectiv îmbunătăţirea competitivității întreprinderilor autohtone, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, accesul pe noi pieţe de desfacere, perfecţionarea cadrului de reglementare a  afacerilor. Valoarea totală a Proiectului este de 45 mln. dolari. Principalele componente sunt: linie de credit pentru sectorul privat, în special IMM-uri, suport la implementarea Reformei Regulatorii, fortificarea capacităţilor instituţionale ale ODIMM şi MIEPO (dezvoltarea strategiilor, a serviciilor pentru IMM-uri care vor impulsiona accesul acestora pe noi pieţe şi creşterea competititivăţii), granturi de co-finantare pentru sectorul privat pentru dezvoltarea serviciilor de consultanţă în afaceri ş.a.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus