Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-05/programul-compact-se-realizeaza-in-stricta-conformitate-cu-acordul-dintre-guvernele-sua-shi-republic-33794.html
Data: Mar 5, 2014 (16:45)

Programul Compact se realizează în strictă conformitate cu Acordul dintre Guvernele SUA şi Republicii Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă şi Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, Daniel Yohannes, au discutat despre realizarea Programului Compact în Republica Moldova, finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Întrevederea a avut loc la Washington în cadrul vizitei Premierului moldovean în SUA.

Părţile au constatat că Programul Compact, realizat de Fondul Provocările Mileniului Moldova, se desfășoară conform calendarului aprobat. Astfel, a fost asigurat transferul necesar al mijloacelor financiare în Fondul Rutier, în proporție de 80% din volumul total al accizelor la produsele petroliere,a fost elaborat şi aprobat cadrul legislativ necesar reformării sectorului de irigare, prin adoptarea Legii apelor şi a Legii privind Asociațiile Utilizatorilor de Apă. Acest fapt a permis transferul managementului sistemelor centralizate de irigare reabilitate din resursele Compact către asociațiile utilizatorilor de apă nou create, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Iurie Leancă a menţionat că eforturile Guvernului de la Chișinău sunt direcţionate spre asigurarea transparenței și eficienței folosirii fondurilor alocate de partenerii americani, precum şi asigurarea calității lucrărilor realizate în cadrul Programului. Premierul a remarcat şi faptul că practicile de management eficient, asigurarea transparenţei şi experienţa de prevenire a fraudelor şi corupţiei în cadrul Programului Compact sunt apreciate de Executiv şi recomandate spre aplicare altor instituţii publice şi celor care efectuează achiziţii şi administrează investiţii în infrastructura din Moldova.

Părţile au examinat posibilitatea includerii Republicii Moldova în lista ţărilor eligibile pentru un al doilea Program Compact din partea Corporaţiei Provocările Mileniului.

În acest context, Daniel Yohannes a menţionat că CPM acordă o atenţie deosebită indicatorilor de performanţă ce ţin de libertatea economică şi investiţiile în resurse umane şi guvernare echitabilă. Această listă de indicatori este revizuită anual, varianta actualizată fiind adusă la cunoştinţa opiniei publice în luna noiembrie a fiecărui an, iar gradul de eligibilitate a ţărilor pretendente la asistenţa Compact este evaluată reieşind din dinamica performanţei ţării.

Programul Compact cu o valoare de 262 de milioane de dolari SUA a demarat în septembrie 2010.  Până în prezent, au fost executate 60 la sută din lucrările de reabilitare a drumului, conform angajamentelor de reabilitare a celor 93 de km de traseu Sărăteni-Soroca, ce vor fi încheiate în vara anului 2014. Sunt în proces de executare lucrările de reabilitare a primelor sisteme de irigare, unde au fost executate lucrări în proporţie de 39% din valoare investiţiei pentru aceste sisteme. Lucrările vor fi reluate în primăvara anului curent şi vor continua până în noiembrie 2014. De asemenea, în anul curent vor demara lucrările de reabilitare la alte 8 sisteme de irigare. Reabilitarea celor 10 sisteme de irigare, în cadrul Programului Compact, va facilita accesul  la apă pentru circa 15 mii de hectare de teren agricol gestionat de circa 9 mii de producători agricoli. Prin proiectul Acces la Finanțe în Agricultură a Programului Compact au fost facilitate investiţii în sectorul post-recoltare din Republica Moldova în valoare de circa 5 milioane dolari SUA. Aceasta a sporit capacităţile de depozitare a producţiei agricole, dotate cu instalaţii de răcire, cu peste 19 mii tone, ceea ce este de aproape două ori mai mult decât prevede Acordul Compact.