Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.03.2014

Oportunitățile comerțului liber cu Uniunea Europeană și cu Turcia

Oportunitățile comerțului liber cu Uniunea Europeană și cu Turcia

Potrivit CCI, oportunitățile comerțului liber cu Uniunea Europeană și cu Turcia au fost discutate pe 4 martie 2014, la filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, în cadrul unui seminar de informare. Evenimentul a fost organizat de CCI a Moldovei, cu susținerea Ministerului Economiei al RM, Corporației Financiare Internaționale și Ambasadei Suediei la Chișinău, cu scopul de a informa întreprinzătorii despre avantajele Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană și Acordului de Comerț Liber cu Turcia.

Directorul filialei Bălți a CCI, Galina Codița, a menționat că, la seminar au participat peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din municipiul Bălți, raioanele Râșcani, Fălești, Glodeni și Sângerei.
"Odată cu semnarea celor două Acorduri, vor apărea noi posibilități pentru dezvoltarea businessului, însă agenții economici vor trebui să respecte anumite standarde, norme, cerințe. Pentru a facilita implementarea acestora, UE dispune de programe de asistență, iar pentru anumite sectoare ale economiei sunt prevăzute perioade de tranziție. Întreprinzătorii trebuie să fie informați despre noile reguli pentru a întreprinde cât mai curând măsurile necesare adaptării la contextul creat", a spus Galina Codița.

Expertul Inga Ionesi, director al Departamentului Politici Comerciale al Ministerului Economiei, a prezentat posibilitățile de diversificare a piețelor de desfacere, beneficiile Acordurilor de Liber Schimb cu UE și cu Turcia pentru fiecare sector în parte, riscurile și acțiunile întreprinse de Guvern.

Dumitru Postovan, președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, le-a vorbit participanților despre modalitățile de soluționarea litigiilor comerciale prin arbitraj.

Întrunirea de la filiala Bălți a CCI a făcut parte dintr-un ciclu de seminare informative, ce au loc pe parcursul lunii martie 2014, în diferite raioane ale țării, inclusiv în stânga Nistrului. Un seminar similar se va desfășura pe 5 martie curent, la filiala Edineț a CCI, iar pe 6 martie – la Comrat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus