Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-04/washingtonul-va-debloca-28-milioane-de-dolari-ca-ajutor-economic-suplimentar-chi-inaului-ridic-nd-la-33767.html
Data: Mar 4, 2014 (06:28)

Washingtonul va debloca 2,8 milioane de dolari ca ajutor economic suplimentar Chișinăului, ridicând la 7,5 milioane suma totală a ajutorului american

SUA își vor spori ajutorul economic pentru Republica Moldova, angajată într-o apropiere față de Uniunea Europeană, a anunțat luni secretarul de stat american John Kerry, denunțând totodată presiunile Moscovei asupra acestei foste republici sovietice.

'Vom acorda fonduri suplimentare pentru a ajuta Republica Moldova să-și dezvolte competitivitatea', a declarat presei ministrul american înaintea unei întâlniri cu premierul moldovean Iurie Leancă, la Washington.

În total, Washingtonul va debloca 2,8 milioane de dolari ca ajutor economic suplimentar Chișinăului, ridicând la 7,5 milioane suma totală a ajutorului american, precizează AFP.

În timp ce Ucraina, care are graniță sud-vestică cu Republica Moldova, a pierdut controlul asupra Crimeii în avantajul forțelor proruse, John Kerry își exprimă îngrijorarea pentru atitudinea Moscovei față de Chișinău.

'Regret să spun că Rusia face presiuni asupra Republica Moldova. Există probleme în ceea ce privește sursele sale de energie și a capacității sale de a face comerț', a denunțat secretarul de stat, adăugând că Washingtonul este 'angajat ferm în direcția pe care Molodova și-a ales-o'.

John Kerry urmează să se deplaseze marți la Kiev pentru a reafirma 'sprijinul puternic al SUA suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei' și a amenințat Moscova cu măsuri represive dacă Rusia își continuă 'invazia' și 'agresiunea' în Crimeea.

Contrar fostului regim ucrainean al lui Viktor Ianukovici, care a refuzat să semneze în ultimul moment Acordul de asociere la UE, Republica Moldova a parafat la sfârșitul anului 2013 un acord în acest sens, la fel ca Georgia, care încearcă și ea să se extragă de sub tutela Moscovei.

Evocând 'dezvoltările foarte negative' la vecinul ucrainean, premierul moldovean și-a exprimat la rândul său dorința de a avea o cooperare și un dialog 'foarte active' cu Washingtonul în domeniul securității, scrie Agerpres.