Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-04/republica-moldova-i-i-va-intensifica-rela-iile-comerciale-cu-sua-33766.html
Data: Mar 4, 2014 (06:23)

Republica Moldova își va intensifica relațiile comerciale cu SUA

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat despre posibilitățile de intensificare a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și SUA cu Michael Froman, principalul consilier, negociator și purtător de cuvânt al Președintelui SUA, Barack Obama, în domeniul comerțului internațional și al investițiilor. Întrevederea a avut loc în cadrul ședinței comisiei comerciale comune Republica Moldova – SUA.

Premierul Iurie Leancă a salutat absolvirea Republicii Moldova de sub incidenţa Amendamentului Jackson – Vanik la finele anului 2012.

Oficialii au discutat despre inițierea negocierilor și semnarea ulterioară a unui Acord Cadru privind Comerțul și Investițiile RM-SUA (Trade and Investment Framework Agreement - TIFA). Acordul este un instrument important pentru investitori și instituțiile financiare din SUA, menit să asigure o bază juridică  și un cadru instituțional permanent de interacționare.

„Un imbold suplimentar pentru impulsionarea schimburilor comerciale și atragerea investițiilor va fi negocierea și semnarea unui Acord privind evitarea dublei impuneri, iar într-o perspectivă viitoare și a unui Acord de Comerț Liber”, a menționat Prim-ministrul Iurie Leancă.

SUA are semnate acorduri TIFA cu peste 50 de state și grupuri regionale. Din spațiul post-sovietic au fost încheiate astfel de acorduri tipizate cu Georgia și Ucraina și acorduri TIFA multilaterale cu Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan.

SUA se situează pe locul 15 în topul partenerilor comerciali ai țării noastre cu un volum anual al schimburilor comerciale de peste 110 milioane dolari. SUA deţine locul zece în topul investitorilor străini în economia moldovenească. În Republica Moldova funcţionează 383 de întreprinderi cu capital american. Capitalul investit este de 554,3 de milioane de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.