Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2014

Elveţia va dubla asistenţa financiară pentru R. Moldova în perioada 2014-2017, de la 30 la 55 mln. de franci elvețieni, pentru sprijinirea unor proiecte în domeniile sănătății, aprovizionării cu apă și migrației

 Elveţia va dubla asistenţa financiară pentru R. Moldova în perioada 2014-2017, de la 30 la 55 mln. de franci elvețieni, pentru sprijinirea unor proiecte în domeniile sănătății, aprovizionării cu apă și migrației

În cadrul vizitei oficiale în Elveția, Președintele Parlamentului Igor Corman, însoțit de deputații Valeriu Streleț, Președintele Fracțiunii parlamentare a PLDM și Ion Hadârcă, Președintele Fracțiunii parlamentare a PLR, au avut întrevederi cu Președintele Consiliului Național, Ruedi Lustenberger, Președintele Consiliului Statelor, Hannes Germann, Președintele Delegației elvețiene la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Fathi Derder, Președintele Delegației elvețiene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Doris Fiala, Președintele Delegației Adunării Federale la Adunarea Parlamentară a OSCE, Andreas Aebi.

În cadrul întrevederilor, oficialii au abordat subiecte ce țin de dezvoltarea relațiilor bilaterale, în special, pe dimensiunea interparlamentară, situația politică internă și evoluțiile în regiune. Cu referire la situația din Ucraina, Igor Corman a menționat că Republica Moldova optează pentru integritatea teritorială a statului vecin și speră că eforturile comunității internaționale vor avea drept rezultat stabilizarea situației și dezvoltarea democratică a țării.

În cadrul întrevederilor au fost discutate proiectele implementate în Republica Moldova cu sprijinul Elveției. Igor Corman a solicitat continuarea asistenței financiare și tehnice pentru următorii ani, prin realizarea unor proiecte în domenii importante pentru Republica Moldova. Astfel, asistența elvețiană va fi dublată în perioada 2014-2017, de la 30 la 55 mln. de franci elvețieni, pentru sprijinirea unor proiecte în domeniile sănătății, aprovizionării cu apă și migrației.

Șeful Legislativului a mai informat interlocutorii despre obiectivele Republicii Moldova în relația cu Uniunea Europeană și oportunitățile de cooperare cu Elveția în cadrul organizatiilor internaționale.

Igor Corman a discutat și despre situația din regiunea transnistreană și negocierile în formatul 5+2, ținând cont de faptul că Elveția deține în 2014 președinția OSCE. În context, Președintele Parlamentului a optat pentru organizarea în viitorul apropiat a unei vizite în Republica Moldova a Președintelui Confederației Elvețiene, Didier Burkhalter.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, delegația parlamentară a vizitat și Centrul de presă a Parlamentului Federal, unde au fost discutate diferite aspecte privind condițiile de lucru ale reprezentanților mass-media în vederea reflectării activității Legislativului elvețian.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus