Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-03/catherine-ashton-facem-apel-la-rusia-sa-i-retraga-trupele-in-bazele-permanente-in-conformitate-cu-ac-33762.html
Data: Mar 3, 2014 (19:22)

Catherine Ashton: Facem apel la Rusia să-și retragă trupele în bazele permanente, în conformitate cu acordul de staționare în Ucraina

Șefa diplomației UE, Catherine Ashton, a făcut apel luni la Rusia să-și retragă trupele în zonele în care își au bazele permanente în conformitate cu acordul privind staționarea pe teritoriul Ucrainei a flotei ruse de la Marea Neagră.

'Veți vedea în concluziile pe care le-am adoptat astăzi faptul că am condamnat violarea clară a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei printr-un act de agresiune a forțelor armate ruse și prin autorizarea folosirii forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru reprezintă, fără îndoială, o încălcare a obligațiilor internaționale ale Rusiei și a angajamentelor sale', a declarat Catherine Ashton, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate după reuniunea de urgență a Consiliului Afaceri Externe.

'Suntem pe deplin convinși că trebuie să existe o soluție pașnică la această criză, cu respectarea deplină a legislației internaționale. Deci facem apel la Rusia să-și retragă imediat trupele în zonele în care își au bazele permanente în conformitate cu acordul privind staționarea flotei de la Marea Neagră în Ucraina. De asemenea, facem apel la Rusia să fie de acord cu solicitarea Ucrainei de a participa la consultări cu toate părțile semnatare ale memorandumului de la Budapesta din 1994', a adăugat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Ea a avertizat că 'în absența unor pași de reducere a nivelului tensiunilor din partea Rusiei, UE va decide care vor fi consecințele pentru relațiile bilaterale dintre UE și Rusia', menționând în acest sens potențiala suspendare a convorbirilor bilaterale asupra vizelor și posibile 'măsuri țintite'.

Catherine Ashton a recunoscut importanța unui dialog incluziv la toate nivelele guvernamentale, inclusiv cel regional, și a subliniat că este necesar să se asigure un nivel adecvat de protecție minorităților naționale.

'Lucrăm împreună cu comunitatea internațională, instituțiile financiare, în special cu FMI, la un pachet de asistență internațională pentru a aborda nevoile economice urgente ale Ucrainei în baza angajamentelor sale de reformă. În acest scop, am trimis azi la Kiev o misiune din partea Comisiei Europene', a mai spus Ashton.

Întrebată dacă UE ia în calcul eventuale sancțiuni care să-l vizeze pe Putin sau cercul său de apropiați, Ashton a răspuns că la reuniunea CAE a fost stabilită linia, urmând ca apoi șefii de stat și de guvern să decidă în cadrul summitului dedicat Ucrainei din această săptămână ce măsuri concrete doresc să ia.

În ceea ce privește răspunsul pe care îl așteaptă de la Rusia, șefa diplomației ruse a făcut trimitere la retragerea imediată a trupelor ruse din Crimeea în bazele în care erau staționate.

'Cred că situația este clară, trebuie să vedem revenirea în cazărmi a trupelor care s-au deplasat din locul în care staționau în baza acordului cu Ucraina. Cred că există preocupări grave despre informațiile privind survoluri sau deplasarea în diverse locuri a unor trupe și a unor vehicule blindate. Unele dintre aceste informații sunt foarte greu de verificat, iar despre unele dintre ele am cerut lămuriri Rusiei', a mai spus Catherine Ashton, care a mai apreciat că este foarte important ca Rusia să răspundă apelului la dialog lansat de Ucraina, scrie Agerpres.