Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.02.2014

Vasile Botnari: Autorizarea activităţii de transportare de colete va permite agenţilor transportatori să intre în legalitate în UE

Vasile Botnari: Autorizarea activităţii de transportare de colete va permite agenţilor transportatori să intre în legalitate în UE

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a iniţiat consultările cu asociaţiile patronale din transport şi instituţiile de stat responsabile privind licenţierea activităţii de transport internaţional de colete şi bagaje neânsoţite.
 
În cadrul unei şedinţe convocate astăzi pe acest subiect la Ministerul Transporturilor cu participarea reprezentanţilor Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, Camerei de Licenţiere, Serviciului Vamal şi a agenţilor transportatori, ministrul Vasile Botnari a declarat că autorizarea acestui gen de activitate va permite transportatorilor de colete să intre în legalitate în UE şi îi va scuti de multiple amenzi aplicate pe teritoriul altor state.
 
Vasile Botnari a menţionat că introducerea autorizaţiei pentru transportul de mărfuri cu unităţi de transport de la 3,5 tone este prevăzută deja în noul Cod al Transporturilor, votat anul trecut de către Parlament în prima lectură.
 
Potrivit ministrului Transporturilor, în cazul introducerii licenței va fi soluţionată numai o parte din problemele transportatorilor, deoarece doar le va permite să intre în legalitate în UE şi să-i scutească de amenzi pe traseu. O problemă majoră este că pentru introducerea acestor mărfurilor nimeni nu poartă nici o răspundere juridică la hotar şi nici nu există reglementări clare privind modalitatea de verificare a coletelor, din care motiv, deseori, transportatorii sunt nevoiţi să staţioneze în vamă timp de mai multe ore.
 
„Odată cu introducerea licenţei, se impune elaborarea unei metodologii de monitorizare şi verificare a corectitudinii expedierii coletelor astfel ca să fie evitate cazurile de transportare în colete a mărfurilor interzise, dar şi să nu mai fie oprite ore în şir aceste unităţi de transport în vamă pentru multiple controale. În această metodologie trebuie să fie descrise la nivel de detalii ce acte urmează să fie completate la recepţionarea coletului de la expeditori, astfel ca acestea să se încadreze în limita accesibilă pentru transportare în vamă”, a subliniat Vasile Botnari.
 
Pentru a face ordine în acest domeniu şi a preveni introducerea în ţară a mărfurilor periculoase pentru sănătatea şi securitatea cetăţenilor, în cadrul şedinţei s-a convenit că, la elaborarea reglementărilor pentru acest gen de activitate, urmează să se implice toate structurile care au atribuţie, inclusiv Serviciul Vamal, Camera de Licenţiere ş.a., anunță MTID.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus