Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.02.2014

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută decizia de astăzi a Parlamentului European privind eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută decizia de astăzi a Parlamentului European privind eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută decizia de astăzi, 27 februarie 2014, a Parlamentului European privind eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Raportul, votat din cadrul şedinţei plenare de la Strasbourg, susține propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spaţiul Schengen pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi a Parlamentului European urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie anul curent. Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Reamintim că, în urma informaţiei prezentate de Tanja Fajon, raportorul Parlamentului European pentru RM privind liberalizarea regimului de vize, la data de 12 februarie 2014, Comisia Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a susţinut propunerea Comisei Europene.

Notă:
La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen. Propunerea respectivă se bazează pe rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile acestui Plan de Acţiuni.

La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, ambasadorii statelelor membre ale UE în baza iniţiativei Preşedinţiei Lituaniene a UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului UE 539/2001 privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru călătoriile de scurtă şedere în spaţiul Schengen.

Regulamentul amendat va intra în vigoare după publicarea lui în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus