Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.02.2014

R. Moldova îşi va intensifica relaţiile de cooperare cu Polonia

R. Moldova îşi va intensifica relaţiile de cooperare cu Polonia

Ministerul Economiei a găzduit o ședință moldo – poloneză, consultativă, în vederea pregătirii vizitei premierului polonez Donald Tusk , ce va avea loc la 28 martie, curent, la Chișinău. Ședința a reunit membrii unei delegații poloneze, conduse de viceministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Katarzyna Kacperczyk, ce se află la Chișinău în perioada 23-25 februarie și reprezentanți din cadrul Ministerului Economiei, Camerei de Comerț și Industrie, Agenția pentru Eficiență Energetică, PNUD, primăriei mun. Bălți și alte instituții.

În cadrul ședinței ce a avut loc la 24 februarie, curent la Chișinău și co-prezidată de vice-ministrul economiei Tudor Copaci și viceministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Katarzyna Kacperczyk,  s-a discutat despre oportunitățile de colaborare în domeniul eficienței energetice între cele două state.

„Republica Moldova și Polonia trebuie să se axeze pe dezvoltarea continuă a relațiilor bilaterale, între aceste două state existând o serie largă de oportunități de cooperare. Un accent important trebuie pus pe cooperarea în domeniu eficienței energetice și  energiei regenerabile”, a subliniat Tudor Copaci.

Delegația poloneză a întrunit o serie de reprezentanți ai instituțiilor de stat poloneze, ai administrației regionale, ai ambasadei poloneze din Moldova și din diverse organizații de business și firme, care s-au arătat deosebit de interesați de a intensifica colaborările comerciale, interinstituționale între cele două state, de a face schimb de experiență și totodată de a investi în Republica Moldova, în domeniul eficienței energetice.

Membrii delegației și-au exprimat susținerea față de interesul Republicii Moldova de a prelua bunele practici europene în sfera eficienței energetice, manifestându-și interesul în dezvoltarea relațiilor și a schimbului de experiență, printr-o cooperare sporită.

În cadrul ședinței s-a discutat despre organizarea unui For Economic în cadrul vizitei premierului Donald Tusk la Chișinău.
De asemenea s-a discutat și despre importanța grupului de lucru creat în cadrul Comisiei mixte moldo-polone, ce abordează subiecte privind sursele de energie regenerabilă, colectoarele solare, izolarea termică a clădirilor, schimbul de experiență în domeniul eficienței energetice.

Totodată au fost stabilite contacte între voievodatul Lublin si municipiul Bălți și s-a discutat despre eventuala stabilire a Consiliul economic Moldo - Polonez și semnarea unui acord de intenții privind colaborarea bilaterală.

Potrivit Ministerului Economiei, pe parcursul lunii februarie curent au avut loc o serie de întâlniri organizate de Comisia pentru cooperare economică moldo-poloneză. În cadrul evenimentelor ce au avut loc atât în Polonia cât și în Republica Moldova au fost abordate teme ce țin de cooperarea în diverse domenii cum ar fi consolidarea schimburilor comerciale, schimbul de experiență în domeniul  eficienței energetice, racordarea legislației moldovenești la aquis-ul comunitar și  intensificarea turismului între cele două țări. În acest sens fiind semnat un nou protocolul al comisiei moldo-polone pentru cooperare economică, la 7 februarie, curent,  la Varșovia, Polonia.

* Notă: textul protocolului poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei, aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus