Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2014

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a avut o întrevedere cu miniștrii de Externe ai Letoniei și Lituaniei

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a avut o întrevedere cu miniștrii de Externe ai Letoniei și Lituaniei

Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici a avut o întrevedere cu miniștrii de Externe ai Letoniei și Lituaniei, Edgars Rinkēvičs și Linas Linkevičius.

La întâlnirea cu oficialii europeni au participat Valeriu Streleț, Președintele fracțiunii PLDM, Ana Guțu, Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, deputat PLR și Dumitru Diacov, membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, fracțiunea PD.

Liliana Palihovici a salutat dezvoltarea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și cele două state și, în acest context, a reiterat importanța promovării reformelor în domeniul justiției pentru apropierea de Uniunea Europeană.

Vicepreședinta Parlamentului a declarat că recent Coaliția Pro-Europeană a lansat o campanie amplă de informare a cetățenilor despre beneficiile integrării în Uniunea Europenă și despre efectele pozitive pe care le are aceasta asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor la toate nivelele.

Un subiect aparte l-a constituit importanța accelerării reformelor în domeniul administrației publice, educației și a luptei împotriva corupției. Liliana Palihovici a menționat că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un set de legi care vor îmbunătăți situația în sistemul judecătoresc, accentuând importanța testului de integritate, care va fi aplicat funcționarilor publici.

Liliana Palihovici a menționat și despre faptul că săptămâna aceasta este foarte importantă pentru Republica Moldova, deoarece urmează să fie votată legea cu privire la liberalizarea regimului de vize, ceea ce va acorda cetățenilor noștri posibilitatea de a călători liber în Uniunea Europeană.

Valeriu Streleț, Președintele fracțiunii parlamentare a PLDM a salutat prezența miniștrilor de externe la Chișinău și a mulțumit pentru tot suportul acordat Republicii Moldova în procesul destul de dificil de apropiere de Uniunea Europeană.

”Sigur că avem foarte multe de făcut în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dar ne bucurăm că beneficiem de sprijinul Letoniei și Lituaniei, astfel sperăm că parafarea Acordulului de Asociere cu UE  de la Vilnius, în noiembrie 2013, va fi continuată de semnarea respectivului acord în Letonia, care va găzdui următoarea reuniune a Parteneriatul Estic. Acest lucru ne face și mai încrezători în viitorul european al țării noastre”.

Ana Guțu a menționat că modelul țărilor baltice este unul foarte relevant pentru Republica Moldova. ”Noi vom prelua practicile bune și experiențele pozitive pentru a multiplica ideile și parcursul european. Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de suportul Dumneavoastră”.

Și Dumitru Diacov și-a exprimat recunoștința pentru suportul constant oferit de țările baltice Republicii Moldova, menționând importanța țărilor mici în consolidarea Uniunii Europene.

La rândul său, oficialii străini și-au reconfirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE și au asigurat parlamentarii că vor fi deschiși în continuare să ofere expertiza necesară pentru îmbunătățirea domeniilor vitale pentru statul Republica Moldova, potrivit Serviciului de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus