Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2014

Monica Macovei: UE trebuie să sprijine Republica Moldova, pentru a rezista presiunilor Rusiei

Monica Macovei: UE trebuie să sprijine Republica Moldova, pentru a rezista presiunilor Rusiei

Uniunea Europeană trebuie să sprijine mai mult ca oricând eforturile proeuropene ale autorităților din Republica Moldova, pentru ca acestea să poată rezista presiunilor Federației Ruse, a declarat luni seară eurodeputata Monica Macovei (PDL) în plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg.

În intervenția sa, care a avut loc în cadrul procedurii discursurilor de un minut, Monica Macovei a apreciat că acest sprijin este necesar pentru a se evita repetarea unui scenariu de tip Ucraina, țară care, în noiembrie 2013, cu puțin timp înainte de a semna Acordul de Asociere cu UE, a anunțat că suspendă orice negociere. Tot atunci, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu blocul comunitar, la summitul Parteneriatului Estic (PaE) de la Vilnius.

Monica Macovei a subliniat că alianța proeuropeană din Republica Moldova a făcut eforturi considerabile în direcția Uniunii Europene. "Rezultatul a fost parafarea acordului de la Vilnius și decizia de liberalizare a vizelor pe care o vom vota în Parlamentul European. Acum, mai mult ca niciodată, UE trebuie să sprijine cu mai multă determinare Republica Moldova ca să reziste presiunilor Federației Ruse. Nu vrem să vedem că se repetă situația din Ucraina, care, după ce a parafat acordul de asociere cu UE, nu l-a semnat la termenul stabilit, iar peste două luni de zile, în timpul protestelor de la "Euromaidan", au fost uciși peste o sută de oameni. Republica Moldova trebuie să semneze cât mai repede acordul de asociere cu Uniunea Europeană", a spus Monica Macovei. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus