Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2014

Letonia și Lituania susțin în continuare aspirațiile europene ale țării noastre

Letonia și Lituania susțin în continuare aspirațiile europene ale țării noastre

Sprijinul a fost reconfirmat de miniștrii de Externe ai Letoniei și Lituaniei, Edgars Rinkēvičs și Linas Linkevičius, în cadrul unei întrevederi cu Premierul Iurie Leancă și cu viceprim-ministrul, Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Părțile au salutat ascensiunea relațiilor cu cele două state și au discutat agenda europeană a Republicii Moldova, mai ales că Lituania a găzduit summitul Parteneriatul Estic din noiembrie 2013, unde a fost parafat Acordul de Asociere cu UE, iar Letonia va găzdui următoarea reuniune.

„Ne exprimăm speranţa că Summitul de la Riga, planificat pentru luna mai 2015, ne va apropia şi mai mult de realizarea obiectivului nostru de integrare europeană”, a menționat Prim-ministrul.

Iurie Leancă a mulțumit miniștrilor de Externe ai Letoniei și Lituaniei pentru suportul în realizarea reformelor din justiție, educație, administrație publică etc, care își propun să dezvolte și să modernizeze Republica Moldova. Țara noastră este în topul celor șapte state prioritare pentru asistență externă din partea Lituaniei.

La rândul lor, oficialii străini și-au reconfirmat sprijinul în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Miniștrii au subliniat impactul pozitiv pentru oameni și economie în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, eliminării vizelor și creării Zonei de Liber Schimb.

Părțile au pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale.

Letonia va prelua Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în primul semestrul al anului 2015. Letonia a aderat la zona euro din 1 ianuarie 2014. Totodată, Riga a obținut statutul de Capitală Culturală Europeană pe care îl va deţine pe parcursul acestui an, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus