Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.02.2014

Declaraţiile Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi ale Premierului României, Victor Ponta, făcute în cadrul unei conferinţe de presă, pe 21 februarie 2014, la Reședinţa de Stat din Chișinău

 Declaraţiile Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi ale Premierului României, Victor Ponta, făcute în cadrul unei conferinţe de presă, pe 21 februarie 2014, la Reședinţa de Stat din Chișinău

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă:

Bună ziua tuturor. Daţi-mi voie să-l salut călduros și pe această cale pe Domnul Prim-ministru Victor Ponta, la Chişinău, care a venit la noi și de această dată cu o delegație impunătoare.

Domnul Prim-ministru ne-a vizitat ultima dată în august 2013, atunci când împreună  cu  Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, am participat la lansarea lucrărilor de construcții a gazoductului Iași-Ungheni.

Vreau să vă zic că din 27 august până astăzi nu a existat o pauză în comunicarea dintre noi. Am fost eu la București, ne-am văzut și la Soci, dar comunicăm mereu și la telefon, astfel încât toate subiectele de interes de pe agenda bilaterală, dar și pe agenda europeană, se află mereu în zona noastră de preocupare și vreau să-i mulțumesc personal domnului Prim-ministru Ponta pentru interes și pentru sprijin.

Vizita de astăzi este la fel de extrem de importantă pentru noi. Încă o mărturie în plus a faptului că România ne susține consecvent și dezinteresat, ne ajută să avansăm pe calea parcursului european, nu doar cu delarații de susținere și simpatie ci și cu resurse financiare, cu transfer  de expertiză și cu abordări foarte punctuale mai multor proiecte fie că țin de interconexiunea energetică, fie că ține de reconstruirea podurilor peste Prut sau fie că este vorba de cooperarea în domeniul educației.

Îi sunt recunoscător domnului Prim-ministru că a găsit timp să participe la Forumul de astăzi moldo-român „Promovarea participării comune la Programele Europene în domeniul științei și educației", organizat de Academia de Științe a Moldovei și Ministerul Educației din ambele țări. Acest forum și-a propus să intensifice cooperarea dintre comunitățile științifice din Republica Moldova și România pentru o mai bună participare la Programul-cadru al Comunității Europene pentru Cercetare și Inovare „Orizont 2020".

În egală măsură, vreau să-i mulțumesc domnului Prim-ministru pentru discuția substanțială pe care am avut-o în format lărgit al delegațiilor, la care, după cum vă spuneam, am abordat în mod special obiectivele de pe agenda europeană, dar și proiectele din domeniul securității energetice, educației, transport, serviciul medical  SMURD și, bineânțeles, infrastructură.

Înregistrăm un progres continuu în cooperarea dintre țările noastre. Drept mărturie servește faptul că, astăzi, au fost semnate două documente importante cu prilejul acestei vizite. Unul care ține de ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale și al doilea de Programul de cooperare și asistență între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și Ministerul Educației Naționale al României.

De fapt, este tocmai vorba despre crearea cadrului pentru realizarea unei idei extrem de importante pe care am discutat-o cu domnul Prim-ministru acum o jumătate de an și atunci ne-am referit la aplicarea spiritului și principiului Erasmus și în relația dintre noi. Vreau să remarc încă odată acest lucru, nu în detrimentul burselor oferite pentru tinerii din Republica Moldova de a-și face studiile în instituțiile educaționale din România pentru care încă odată vreau să mulțumesc autorităților din România. Aici voi încheia și îi ofer cuvânt domnului Prim-ministru Ponta.

Prim-ministrul României, Victor Ponta:

Mulțumesc, Bună ziua! Mă aflu la Chișinău la invitația colegului meu, Domnul Prim-ministru Leancă, împreună cu o echipă de miniștri.

Ca de fiecare dată când ne întâlnim la București, la Chișinău sau în altă parte, sau când vorbim la telefon, vorbim despre lucruri concrete, pentru că Moldova are nevoie, bineînțeles, de intenții frumoase, de vorbe frumoase, de sprijin moral, dar mai ales are nevoie de lucruri concrete, care să dovedească că atașamentul Guvernului condus de Domnul Leancă pentru ideea integrării europene este un atașament și o alegere corectă, care se va reflecta în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean al Republicii Moldova.

Aceasta este marea provocare și România, am spus-o o spun de fiecare dată, are dorința și obligația de a face mai mult și mai repede decât Uniunea Europeană pentru ca Moldova să se integreze în tot ceea ce înseamnă reguli, standarde și mentalitate europeană.

Am participat împreună cu Domnul Prim-ministru Iurie Leancă și cu alți miniștri la un eveniment cu totul și cu totul deosebit, o reuniune a mediului academic, a rectorilor de pe două părți ale Prutului, a conducătorilor institutelor de cercetare. Am fost extrem de onorat și bucuros să constat că Moldova, prin comunitatea sa academică și universitară, se integrează în UE chiar mai repede decât prin structurile sale politice.

Am adresat, de asemenea, cu această ocazie un mesaj pe care îl reiterez aici - faptul că 2014 este un an esențial pentru parcursul european al Republicii Moldova. România în 2014 nu își alege drumul ci își alege doar liderii. Drumul nostru e foarte clar - drumul european, drumul transatlantic. Moldova trebuie să-și confirme în acest an drumul său european și, repret, România are obligația și dorința ca acest drum să fie un drum de succes.

Am discutat despre lucruri foarte concrete și proiecte foarte concrete la care lucrăm împreună și la care miniștrii celor două Cabinete s-au implicat la nivel tehnic și politic.

În primul rând, am reușit să rezolvăm toate barierele, eventual legislative, pentru ca vestea bună pe care i-am dat-o Prim-ministrului Iurie Leancă, Guvernului și mai ales cetățenilor din Moldova, în decembrie, cei 20 de milioane de euro care vor fi oferiți Republicii Moldova pentru a dezvolta infrastructura preșcolară, acei bani bani sunt în contul, deja, al Ministerului Dezvoltării din România și imediat, în maxim zece zile de la primirea listei cu investiţii, vor fi transferați în contul Guvernului Moldovei. Faptul că chiar în acest an, în 2014, o sumă, sigur, nu suficientă, dar o sumă importantă - 20 de milioane de euro, este folosită pentru infrastructura preșcolară, este exact acel gen de proiect despre care Domnul Leancă și eu vrem să vorbim de fiecare dată, este un proiect în care oamenii pot să vadă cu ochii lor și pot să simtă în viața familiilor lor o îmbunătățire a vieții în baza acestor proiecte.

Evident că, în domeniul educației, dincolo de aceste investiții în infrastructură, prin Acordul semnat astăzi și prin colaborarea între cele două Ministere, vrem și putem să extindem toate proiectele de pregătire și formare profesională a profesorilor din Moldova, de coordonare a sistemelor de certificare, de standardizare, de lucru comun la programe școlare și, de asemenea, așa cum Domnul Prim-ministru Iurie Leancă a menționat, dincolo de numărul actual de burse, în mod suplimentar începem din acest an universitar acel tip de sprijin - Burse de un an de zile pentru studenții din Moldova care vor doar un an de zile să studieze în România. A fost o idee europeană pe care Domnul Iurie Leancă a enunțat-o în prima vizită ca Prim-ministru, pe care am considerat-o extrem de bună și utilă. Și, practic, din acest an, programul ERASMUS de care au beneficiat foarte mulți studenți români, studiind un an în universități europene, trebuie extins pentru studenții din Moldova în România.

Vreau să salut concretizarea proiectelor comune de dezvoltare a ceea ce România are ca sistem și se mândrește foarte mult - SMURD-ul. Un sistem așa cum este SMURD, construit în România de Doctorul Arafat, dar și de foarte mulți alți medici, paramedici, pompieri, oameni care salvează vieți omenești, va aduce beneficii Republicii Moldova și cred că toate eforturile pe care le facem: de pregătire, de dotare, de infrastructură, va beneficia fiecare cetățean al Republicii Moldova. Și în mod sigur vor fi situații în care vor salva vieți omenești.

Faptul că am semnat toate documentele pentru ca operațiunile transfrontaliere să poată să aibă loc în situații de urgență. Practic, unitățile de elicoptere de la Iași și de la Galați pot interveni, într-o situație de urgență peste graniță pentru a salva vieți omenești, cred că e un Acord și simbolic, dar și un Acord care va concretiza un tip de acord de care avem nevoie.

Sper că voi fi prezent la deschiderea primului centru SMURD la Bălți împreună cu Domnul Prim-ministru. Eu cred că pentru România, SMURD-ul este unul dintre sistemele cu care ne mândrim și care salvează vieți oemenști și Moldova are nevoie de un sistem asemănător.

Gazoductul - lucrările sunt extrem de avansate, pe zona românească s-au  finalizat. Se finalizează subtraversarea și zona din partea Republicii Moldova. Evident că ne-am ținut de cuvânt și nu am venit cu mâna goală, cum nu vreau să venim niciodată. Ministrul Dezvoltării Regionale, Domnul Liviu Dragnea, a venit cu ordinul de plată pentru contribuția României la ceea ce s-a lucrat deja în partea Republicii Moldova - 1,2 milioane de euro. Însă, ne vom achita toate obligațiile referitoare la construcția acestui gazoduct și după îndeplinirea tuturor procedurilor solicitate de standardele și regulile europene, vrem să vedem acest gazoduct și folosit, nu doar construit, pentru ca populația din Republica Moldova să beneficieze de el.

Am stabilit încă două lucruri, și anume am identificat cele două proiecte de poduri pe care le finanțăm chiar acum, ca în perioada imediat următoare, actualizarea studiilor de fezabilitate și după aceea, construcția lor din fonduri aparținând bugetului României și, prin intermediul ministrului bugetului, pot să anunț o inițiativă nouă pe care am lansat-o astăzi - aceea de a garanta de către statul român, investițiile firmelor românești în Republica Moldova la o valoare de 80 la sută din aceste investiții cu un plafon care să poată să tindă până la un miliard de lei pentru acest an și sper că în acest timp firmele românești să investească mai mult în Moldova și să ajute la dezvoltarea economică.

Două lucruri mai vreau să spun și cu aceasta închei. În primul rând, de câte ori vin la Chișinău sau de câte ori vorbesc despre Moldova la București, mă gândesc că ceea ce spun trebuie să-i ajute pe cei de aici, nu pe mine acasă.

Deci, România sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova și Guvernul României va sprijini Guvernul Moldovei în acest sens. Împreună cu Domnul Prim-ministru Iurie Leancă și aseară și astăzi am urmărit evoluția situației din Ucraina, am discutat cu miniștri noștri de externe. Ne alăturăm, în totalitate, pozițiilor exprimate la nivelul Uniunii Europene și al partenerilor noștri strategici și ne exprimăm speranța că se va găsi cât mai repede un Acord ca să se restabilească liniștea la cea mai mare frontieră a ambelor țări și să dea o speranță poporului din Ucraina la pace și dezvoltare în democrație, în perioada imediat următoare.

Acestea au fost principalele elemente și, ca de fiecare dată, sper să ne vedem cu prietenie, dar și cu lucruri concrete să adăugăm vorbelor frumoase fapte importante, să știm că ne-am făcut datoria față de țările noastre.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus