Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.02.2014

Producătorii agricoli au făcut schimb de opinii despre experiența în gestionarea independentă a sistemelor de irigare

Producătorii agricoli au făcut schimb de opinii despre experiența în gestionarea independentă a sistemelor de irigare

Membrii celor 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, constituite în cadrul Programului Compact, s-au întrunit astăzi, 20 februarie, pentru a discuta  despre realizările și problemele în dezvoltarea asociațiilor și experiența acumulată în gestionarea sistemelor de irigare, preluate de la Agenția Apele Moldovei. Totodată, participanții la eveniment/producătorii asociați au făcut schimb de opinie despre eforturile întreprinse pentru a asigura durabilitatea Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) și viabilitate financiară a acestor formațiuni.

Membrii AUAI au apreciat semnarea în 2013 a șapte acorduri de transfer al managementului sistemelor de irigare de la Agenția Apele Moldovei către asociații, facilitată de Programul Compact.  Astfel, din anul trecut producătorii agricoli din aria sistemelor de irigare Criuleni, Coșnița, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Grozești își stabilesc singuri tarifele pentru apă și livrează apă în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui producător.  AUAI au precizat ca, în prezent, după preluarea sistemelor de irigare în gestiune, ei au reuşit să plătească pentru serviciile de irigare cu până la 15% mai puţin decât atunci când sistemele erau administrate de Agenţia Apele Moldovei, iar aceste servicii au putut fi acordate după necesitățile utilizatorilor.

De asemenea, din fondurile Programului Compact, AUAI au fost dotate cu echipament necesar pentru administrarea asociațiilor: tehnică de calcul, echipament electronic pentru comunicații, mobilier etc.

Pentru a consolida capacitățile noilor asociații în 2013 au fost organizate peste 140 de instruiri pentru echipa managerială a asociațiilor în domeniul gestiunii și evidenței contabile, crearea şi actualizarea registrului utilizatorilor de apă pentru irigare, analiza rapoartelor financiare, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de irigare, planificarea strategică pentru AUAI, securitatea şi sănătatea în muncă etc.

În scopul susţinerii altor producători agricoli în crearea AUAI în Republica Moldova, a fost elaborat şi publicat un ghid privind constituirea şi înregistrarea AUAI și a fost acordat suport autorităților publice la reglementarea transmiterii bunurilor în comodat şi a procedurii de transfer.

Membrii AUAI au salutat avansarea procesului de reabilitare a sistemelor de irigare, inclusiv demararea lucrărilor de construcție la Criuleni și Lopatna și semnarea contractelor pentru reconstrucția sistemelor de irigare Coșnița, Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Grozești, Blindești și Leova Sud. Producătorii consideră că sistemele de irigare reabilitate le oferă noi perspective pentru activitatea agricolă și trecerea la un nivel avansat de cultivare a produselor de valoare înaltă.
În anul 2014 cu suportul Programului Compact producătorii agricoli asociați în cadrul AUAI vor continua să învețe cum să gestioneze eficient sistemele de irigare, cum să motiveze membrii AUAI să contribuie la dezvoltarea asociațiilor prin achitarea în termen a cotizațiilor de membri și să încurajeze agricultorii să beneficieze de avantajele accesului la apă pentru irigare. Totodată, reprezentanții asociațiilor au propus să creeze o federație care le va facilita dialogul cu instituțiile statului și va promova interesele și drepturile producătorilor agricoli care s-au asociat în vederea gestionării sistemelor de irigare.

Reforma sectorului de irigare constituie o activitate a proiectului Tranziţia la agricultura performantă a Programului Compact, implementat în perioada 2010-2015 de Fondul Provocările Mileniului Moldova. Reforma este implementată de compania Euroconsult Mott MacDonald în asociere cu Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală ACSA. Activitatea Reformă Sectorului de Irigare prevede crearea a 11 Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, transferul responsabilităţii de gestionare a sistemelor centralizate de irigare către asociaţiile utilizatorilor de apă, dezvoltarea capacităţilor instituţiilor publice de a gestiona eficient resursele limitate de apă în condiţiile creşterii cererii pentru apă şi a efectelor schimbării climaterice, anunță un comunicat al Fondului Provocările Mileniului Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus