Trimite e-mail | Printeaza
Social
19.02.2014

Situaţia migraţională a fost discutată astăzi la Guvern

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la şedinţa comună a Biroului pentru relaţii cu diaspora şi a Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei (IOM) cu reprezentanţii misiunilor diplomatice din ţările UE şi SUA, acreditate în Republica Moldova, organizaţiilor internaţionale şi persoanelor responsabile de promovarea şi realizarea politicilor în domeniul diasporei din cadrul ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale.
 
În debutul şedinţei, Premierul a menţionat că situaţia migraţională, inclusiv aspectele ce ţin de reîntoarcerea cetăţenilor Republicii Moldova în ţară, se află în permanentă atenţie a Guvernului care-i interesat să creeze condiţii prielnice pentru concetăţenii noştri reveniţi din străinătate, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii, în special în zonele rurale, şi atragerea investiţiilor în economia naţională. 
 
Iurie Leancă a mai spus ca autorităţile abordează aspectele respective în mod complex. În primul rând, se întreprind măsuri pentru crearea locurilor de muncă cu salarii competitive şi condiţii bune de activitate. Totodată, autorităţile sunt preocupate de elaborarea şi promovarea unor programe de instruire care să pregătească specialişti calificaţi conform rigorilor actuale din diverse domenii ale economiei, precum şi adaptate la cerinţele pieţei de muncă din Republica Moldova.
 
La rândul său, Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora a prezentat informaţiile de ultimă oră privind situaţia migraţională din Republica Moldova, problemele existente şi soluţii pentru aceste situaţii, în special în ceea ce priveşte acţiunile autorităţilor naţionale care ar putea fi realizate în comun cu partenerii de dezvoltare, organizaţiile internaţionale specializate, alţi factori interesaţi.
 
Şeful misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Antonio Polosa, a opinat că Moldova parcurge o perioadă crucială în istoria sa, în care realizează consecvent obiectivul de integrare europeană. În acest context, oficialul a opinat că aspectele ce vizează stabilitatea social-economică şi perspectivele migraţionale au un rol important, iar comunitatea internaţională trebuie să ajute Republica Moldova să facă pasul decisiv în realizarea acestui obiectiv, care va însemna obţinerea unui statut nou, cel al ţării asociate UE.   
 
În cadrul şedinţei au fost examinate mai multe propuneri privind reintegrarea şi reabilitarea socială a cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi în ţară. Unul dintre aceste proiecte prevede trei grupuri interconectate de activităţi şi implică mai multe instituţii abilitate în domeniu. Primul grup de activităţi se va axa pe consolidarea capacităţilor instituţiilor publice de a aborda aspectele migraţionale, în scopul analizei, prevenirii riscurilor şi reacţionării corecte în vederea acordării asistenţei cuvenite persoanelor care au revenit în ţară. Cea de-a doua componentă se va axa pe informare/sensibilizare şi diseminarea informaţiilor relevante despre aspectele migraţionale.Iar a treia componentă se va concentra pe acordarea serviciilor de informare, consiliere, inclusiv juridică şi reintegrare socială a concetăţenilor noştri reveniţi de peste hotare. Aceaste măsuri vor cuprinde mai multe domenii, inclusiv asigurarea medicală şi socială, soluţionarea problemelor spaţiului locativ şi chestiunilor ce ţin de sistemul educaţional, dar şi prin diverse cursuri de instruire, consultanţă în afaceri şi sprijin pentru lansarea afacerilor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus