Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.02.2014

La Chişinău a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru economie, urmată de întrevederea reprezentanţilor politici pentru reglementarea conflictului transnistrean

La Chişinău a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru economie, urmată de întrevederea reprezentanţilor politici pentru reglementarea conflictului transnistrean

La 19 februarie 2014, la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, a avut loc şedinţa ordinară a grupului de lucru pentru economie de la Chişinău şi Tiraspol, cu participarea experţilor din domeniul vamal. La şedinţa au luat parte şi reprezentanţii politici pentru reglementarea conflictului transnistrean, precum şi partenerii din formatul „5+2”.

În cadrul şedinţei a fost analizat impactul procedurii de accizare a mărfurilor şi au fost prezentate date statistice privind operaţiunile de import ale agenţilor economici din regiunea transnistreană. În acest sens, Eugen Carpov a dat asigurări că accizele vor fi revizuite şi se va propune Parlamentului modificarea prevederilor respective din legislaţia fiscală.

De asemenea, a fost pus în discuţie subiectul privind accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca. Şeful grupului de lucru de la Chişinău, Octavian Calmîc, a subliniat importanţa menţinerii prevederilor mecanismului de înregistrare temporară a persoanelor fizice şi juridice care prelucrează aceste terenuri agricole. În scopul rezolvării problemelor cu care se confruntă fermierii, s-a convenit ca în cel mai scurt timp să fie convocată o şedinţă a experţilor în domeniu pentru a găsi o cale ce ar permite fermierilor prelucrarea pământului în actualul sezon agricol.

Şedinţa grupului de lucru a fost urmată de întrevederea reprezentanţilor politici pentru reglementarea conflictului transnistrean de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski. În cadrul întrevederii reprezentanţii politici au discutat organizarea în viitorul apropiat a întrevederii dintre Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă şi liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk.

În acest sens, Eugen Carpov a subliniat necesitatea şi importanţa organizării unei astfel de întrevederi. “Suntem dispuşi să discutăm orice problemă apărută în interacţiunea dintre Chişinău şi Tiraspol în vederea identificării unor soluţii”, a menţionat Eugen Carpov. De asemenea, Viceprim-ministrul a chemat partea transnistreană să se abţină de la acţiunile unilaterale, iar orice problemă apărută să constituie obiectul discuţiilor în cadrul mecanismelor existente, anunță Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus