Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.02.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinți Cabinetului de miniștri, 19 februarie 2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinți Cabinetului de miniștri, 19 februarie 2014

„Primul subiect ține de situația din Ucraina.
Am urmărit și continuu să urmăresc cu profundă îngrijorare situația din ultimele zile din Ucraina, sunt convins că și dumneavoastră faceți același lucru și sunteți la fel de îngrijorați.
 
Sunt extrem de întristat de pierderile de vieți omenești. Aduc sincere compasiuni rudelor celor decedaţi, precum şi urări de însănătoşire grabnică pentru cei răniţi. 
Îndemn în continuare părţile să se abțină de la acțiuni violente, să dezamorseze situaţia și să iniţieze un dialog deschis, care ar conduce la reconciliere și la identificarea unor modalități politice civilizate pentru depășirea actualei crize.
Sunt convins că vorbesc în numele dumneavoastră, în numele Guvernului Republicii Moldova atunci când subliniez că toate divergenţele existente în ţara vecină și prietenă, țară extrem de importantă pentru stabilitatea în regiune per ansamblu, deci când aceste divergențe îşi vor găsi rezolvare în exclusivitate prin mijloace paşnice, cu respectarea normelor democratice, deoarece violenţa niciodată nu este o soluţie. 

Solicit colegilor de la Ministerul de Externe să urmăriți în continuare foarte atent evoluțiile, dacă trebuie să reacționăm, să luăm atitudine, dacă eventual putem cumva ajuta în a fi utili în deblocarea acestei situații extrem de tensionate, care din păcate a degradat, vă rog frumos să ne alertați pe toți.

Alt subiect este îmbucurător și ține de faptul că mai putem consemna o evoluție pozitivă, care se referă la aceea că crearea Spațiului Aviatic Comun cu UE a rezultat deja în multiplicarea conexiunilor dintre Chișinău și capitalele europene și nu doar capitale europene, au rezultat lîn ieftinirea costrurilor pentru bilete și totodată la îmbunătățirea serviciilor prestate de companiile aeriene.

Pe acest motiv vreau să salut decizia operatorului național AIR Moldova de a lansa din luna iunie zboruri directe spre Barcelona. Acolo avem și o comunitate destul de semnificativă de concetățeni de-ai noștri, dar dincolo de acest fapt sunt convins că în momentul în care vom avea în curând regimul fără de vize pentru cetățenii din Republica Moldova în spațiul Schengen, va fi încă o ocazie excelentă de a ne familiariza cu civilizația europeană, Barcelona fiind un centru puternic de acțiune în acest sens, așa încât Europa devine o destinație tot mai rezonabilă.

Și fără vize în curând, și cât mai multe destinațiila prețuri accesibile este încă odată o dovadă a faptului că ne respectăm angajamentul nostru atât pentru a crea servicii de transport aerian accesibil și diversificat, cât și a elimina toate impedimentele în calea cetățenilor noștri.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus