Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.02.2014

Natalia Gherman a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est

Natalia Gherman a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat, astăzi, 18 februarie 2014, la Bucureşti, la cea de-a doua reuniune informală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată sub auspiciile preşedinţiei române la SEECP.

În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte privind situaţia politică şi ultimele evoluţii din regiune. Totodată, au avut loc dezbateri privind modalităţile de adaptare a SEECP la realităţile actuale ale regiunii, cu scopul de a face cooperarea în cadrul acestei structuri mai eficientă şi orientată spre obţinerea unor rezultate concrete.

În intervenţia sa, Natalia Gherman a reiterat angajamentul R. Moldova de a continua procesul de reforme interne. În context, s-a făcut referire la opţiunea fermă a R. Moldova de a persevera pe calea integrării europene.

Totodată, şefa diplomaţiei de la Chişinău a sprijinit iniţiativa României, ţara care deţine preşedinţia la SEECP, privind crearea unui grup de experţi, care va face o analiză exigentă a procesului de cooperare şi va propune măsuri concrete de adaptare a SEECP la evoluţiile din regiune.

P otrivit MAEIE, procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată, principalul for politic din Europa de sud-est. A fost înfiinţată în 1996, la iniţiativa Bulgariei, care a dorit să pună bazele unei noi forme de cooperare, după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii.

Republica Moldova a aderat la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est la data de 4 mai 2006, în cadrul Summit-ului SEECP de Nivel Înalt de la Salonic (Grecia).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus