Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-02-17/igor-corman-a-solicitat-sus-inerea-parlamentului-european-privind-liberalizarea-regimului-de-vize-pe-33546.html
Data: Feb 17, 2014 (20:06)

Igor Corman a solicitat susținerea Parlamentului European privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni

Președintele Parlamentului Igor Corman a solicitat astăzi susținerea europarlamentarilor, precum și a guvernelor naționale ale țărilor membre UE, în adoptarea cât mai grabnică a deciziilor finale privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

Șeful Legislativului a mai declarat că evoluțiile la nivel regional reafirmă importanța consolidării sprijinului Uniunii Europene pentru modernizarea economică și politică a Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de Președintele Parlamentului în cadrul discuțiilor cu membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

În adresarea sa către membrii Comisiei, Igor Corman a menționat că Republica Moldova a îndeplinit angajamentele privind inițierea reformelor de modernizare a țării pentru apropierea de Uniunea Europeană, înregistrând deja rezultate concrete în domeniile controlului frontierelor și a migrației, ordinii publice și securității, precum și a drepturilor omului. Speakerul s-a referit, de asemenea, la impactul social și economic al reformelor.

Igor Corman a afirmat că decizia recentă a Parlamentului European de a elimina toate restricţiile la importul de vinuri moldoveneşti a transmis un mesaj puternic de susținere cetățenilor și mediului de afaceri din țara noastră. Președintele Parlamentului a îndemnat UE să sprijine Moldova și în alte domenii sensibile și să ajute agricultorii și industria de prelucrare să devină competitivi.

Speakerul a declarat că în pofida tuturor provocărilor, Republica Moldova este mai hotărâtă ca niciodată să continue eforturile de armonizare a structurilor economice și politice naționale cu cele ale UE.

Șeful Legislativului a subliniat că decizia Parlamentului European privind liberalizarea regimului de vize reprezintă un semnal clar pentru moldoveni cu privire la beneficiile tangibile ale integrării europene, care înseamnă șanse egale pentru toți cetățenii.

„Autoritățile vor conlucra cu organizațiile naționale ale societății civile pentru a comunica și informa cetățenii despre beneficiile integrării europene, pentru a asigura un dialog național constructiv menit să sensibilizeze cetățenii”, a punctat Igor Corman.

Șeful Legislativului a vorbit și despre beneficiile concrete pe care le vor avea cetățenii noștri din regiunea transnistreană, care vor soluționa problemele legate de izolarea politică și economică, contribuind la eliminarea influenței destabilizatoare prezente acum în zonă.

De asemenea, Președintele Parlamentului a apreciat adoptarea de către Uniunea Europeană a unei rezoluții prin care condamnă încălcarea dreptului la educație a copiilor care studiază în școlile moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Speakerul a menționat că pentru rezolvarea conflictului transnistrean „este nevoie de un dialog constructiv și inițiative concrete pentru a identifica soluții viabile și durabile”.

Igor Corman și-a încheiat adresarea către membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European reiterând importanța suportului continuu și a cooperării active cu UE pentru ca perspectiva europeană a Republicii Moldova să devină realitate. „În contextul geopolitic actual, noi contăm pe sprijinul partenerilor și a prietenilor noștri”, a conchis Speakerul.

Tot astăzi, Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu europarlamentarul bulgar Evgheni Kirilov, membru al Comisiei pentru afaceri externe și Co-președinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic EURONEST. Oficialii au discutat despre obiectivele Parteneriatului Estic pentru perioada următoare, până la Summitul din 2015, care va avea loc la Riga, potrivit unui comunicat al Legislativului.