Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.02.2014

Consultări moldo-ucrainene în domeniul consular

Consultări moldo-ucrainene în domeniul consular

Astăzi, 14 februarie 2014, la Kiev a avut loc o rundă ordinară de consultări bilaterale moldo-ucrainene în materie consulară la nivel de conducători ai serviciilor consulare din cadrul ministerelor Afacerilor Externe ale celor două state. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către şeful-adjunct al Direcţiei Generale Afaceri Consulare, Violeta Agrici, iar delegaţia ucraineană – de către directorul Departamentului Serviciului Consular, Andrei Sibiga.

În cadrul consultărilor au fost abordate o serie întreagă de chestiuni actuale cu caracter consular de pe agenda relațiilor bilaterale, în particular vizând apărarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor celor două ţări, dezvoltarea interacţiunii dintre misiunile consulare şi instituţiile de resort, precum şi consolidarea bazei juridice în sfera consulară.

Având în vedere cele mai frecvente probleme cu care se confruntă cetăţenii moldoveni şi ucraineni la trecerea frontierei de stat prin punctele de control, precum şi în timpul şederii lor pe teritoriul Republicii Moldova şi Ucrainei, părţile au convenit să perfecţioneze mecanismele de cooperare în vederea soluţionării cât mai rapide şi adecvate a problemelor existente pentru satisfacerea intereselor cetăţenilor ambelor state.

Părţile au făcut un schimb larg de informaţii cu privire la modificările intervenite în legislaţia naţională şi implementarea convenţiilor internaţionale în materie consulară şi au reiterat disponibilitatea lor de a coopera strâns şi în continuare în vederea modernizării şi adaptării instrumentelor şi mecanismelor de apărare a drepturilor şi intereselor cetăţenilor în contextul intensificării mobilităţii la nivel regional şi european.

Potrivit MAEIE, diplomaţii ucraineni au ţinut să sublinieze că exigenţele introduse recent de către autorităţile ucrainene vizând prezentarea de către cetăţenii străini a unor garanţii financiare la intrarea pe teritoriul Ucrainei se aplică în mod selectiv şi nu au menirea de a crea obstacole suplimentare în calea deplasării libere a cetăţenilor, acestea fiind concepute ca o măsură de prevenire a infracţiunilor transfrontaliere.

Diplomaţii moldoveni au prezentat o informaţie desfăşurată cu privire la experienţa acumulată în procesul de realizare a planului de acţiuni vizând liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus