Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.02.2014

Uniunea Europeană este atractivă pentru cetăţenii Republicii Moldova

Uniunea Europeană este atractivă pentru cetăţenii Republicii Moldova

UE este în continuare atractivă pentru Republica Moldova, dar încă este doar o opțiune implicită pentru cetățenii săi . Un studiu efectuat la solicitarea SAC - CEPI concluzionează că viziunea modelului UE are nevoie de o consolidare permanentă deoarece ţara se confrunta și este influențată în continuare de Rusia, pe fundalul nemulțumirii publice de coaliția de guvernare pro-europeană .

Sprijinul public al Uniunii Europene ( UE ) și a politicilor sale a erodat ușor în Republica Moldova în urma unei rivalităţi tot mai mari între UE și Uniunea Vamală Euroasiatică condusă de Rusia (UVE ) .

Potrivit sondajului solicitat de Comisia Slovacă Atlantică ( SAC ) și Institutul de Politici Central-Europene ( CEPI ), în cadrul proiectului " Extinderea Dialogului European în Republica Moldova ", moldovenii încă consideră UE o opțiune atractivă pentru viitorul țării lor . Cu toate acestea , aceasta încă nu este o opțiune prestabilită . Pentru mulți moldoveni UVE reprezintă modelul care poate oferi o soluție rapidă pentru stabilitate, prosperitate și securitate .

Ca urmare, opinia publică este împărțită în mod explicit între cele două centre de putere regionale. Invitaţi să aleagă între susţinerea în favoarea UE sau UVE, o ușoară majoritate a moldovenilor ( 44 % ), a preferat UE față de UVE (40 %).

La Chisinau evenimentul de prezentare a sondajului Ce cred moldovenii? despre Uniunea Europeana si Uniunea Vamala Euroasiatica,  a  avut loc la 12 februarie 2014 .

Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) de comun cu Ambasada Slovaciei in R.Moldova au prezentat sondajul, efectuat de catre Comisia Atlantica Slovaca (CAS) si Institutul pentru Politici Central Europene (IPCE) "Ce cred moldovenii despre Uniunea Europeana si Uniunea Vamala Euroasiatica.
Evenimentul de prezentare a avut loc la Chisinau, 12 februarie 2014.

Evenimentul a intrunit analisti politici, ziaristi , reprezentanti ai diferitor ambasade, care nu doar au participat la eveniment, dar si au discutat rezultatele sondajului, punctand ,care ar trebui sa fie pasii urmatori ai R.Moldova si care ar trebui sa fie mesajul dus cetatenilor pentru a face inteles parcursu, beneficiile si necesitatile tarii  pentru a fi acceptata in familia statelor europene, scrie portalul „Moldova Europeană”.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus