Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.02.2014

Raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni a fost votat de Comisia LIBE

Raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni a fost votat de Comisia LIBE

Prim-ministrul Iurie Leancă salută decizia de astăzi a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European privind votarea Raportului cu privire la scoaterea vizelor de călătorie pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Șeful Cabinetului de miniștri a primit vestea chiar în timpul ședinței Guvernului și a fost  aplaudată de către toți cei prezenți în sală.

„Pe 25 februarie ne aşteptăm la votul în Parlamentul European şi în luna martie la cel al Consiliului miniştrilor de justiţie şi afaceri interne, deci iată nu ne-a rămas mult până în momentul în care cetăţenii noştri vor avea şansa să călătorească fără vize, fără cozi, fără intermediari și să vadă cu ochii proprii ce înseamnă un nivel de viaţă, de  stabilitate şi securitate în Uniunea Europeană”, a spus Premierul.

Raportul susține propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată - până la 90 de zile pe parcursul a șase luni, în spaţiul Schengen pentru cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric.

Propunerea urmează să fie transmisă pentru adoptare în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la sfârşitul lunii februarie.

Comisia Europeană a propus scoaterea vizelor pentru cetățenii moldoveni la 27 noiembrie 2013.  Propunerea se bazează pe  rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind realizarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni.

Adoptarea finală a deciziei de liberalizare a vizelor va fi formalizată de către Consiliul UE în luna martie, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus