Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.02.2014

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută decizia Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE)

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută decizia Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE)

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută decizia Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European, de astăzi, 12 februarie curent, privind votarea Raportului cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Raportul susține propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spaţiul Schengen pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, propunerea urmează a fi transmisă pentru adoptare în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la sfârşitul lunii februarie 2014.

Reamintim că, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2014, Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon, a efectuat o vizită oficială la Chişinău.

La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen. Propunerea respectivă se bazează pe  rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni.

La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, ambasadorii statelelor membre ale UE în baza inițiativei Preşedinţiei Lituaniene a UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului UE 539/2001 privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru călătoriile de scurtă şedere în spaţiul Schengen.

Adoptarea finală a deciziei de liberalizare a vizelor va fi formalizată de către Consiliul UE în primăvara anului 2014.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus