Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.02.2014

Guvernul a aprobat Regulamentul de subvenționare în agricultură pentru anul 2014

Guvernul a aprobat Regulamentul de subvenționare în agricultură pentru anul 2014

Regulamentul stabilește principiile, obiectivele şi sarcinile prioritare pentru realizarea politicilor de susţinere a producătorilor agricoli și a suportat un șir de îmbunătățiri odată cu majorarea mijloacelor fondului de subvenționare de la 400 de milioane în 2013, la 500 de milioane de lei în anul curent.

Astfel, agricultorii care intenționează să înființeze livezi de vișin, cireș, caiși, pruni, piersici vor benefica de subvenții în valoare de la 20 de mii la 30 de mii de lei pentru fiecare hectar. La înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi agricultorii vor primi subvenții de la 50 de mii de lei la hectar.

S-a mărit subvenția și pentru agricultorii care vor defrișa plantații multianuale de la trei mii la cinci mii de lei la hectar. Totodată, este redactată noțiunea de tânăr fermier de la 30 la 35 de ani.

Cât privește stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor pe teren protejat: sere de iarnă, solarii, tuneluri, subvențiile se majorează până la 70% pentru grupuri de producători și cu 60% pentru producători agricoli individuali.

Pentru stimularea lucrărilor de irigare a terenurilor agricole se măresc subvențiile cu până la 50 la sută, iar în vederea stimulării investițiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, fermele de bovine vor fi subvenționate de până la 60%, iar cele de ovine de până la 50%. În acest an vor beneficia de subvenții și piscicultorii.

Ținând cont de prioritatea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare de a susține dezvoltarea agriculturii post-recoltare, casele de ambalare amplasate în localitățile rurale, inclusiv în extravilanul orașelor, reședințele consiliilor raionale, valoarea subvenției va fi de 50 la sută, dar plafonul va fi majorat de la 2,5 milioane până la 4,5 milioane de lei.

Cei care vor consolida terenurile agricole, formând un singur imobil vor beneficia de subvenții adiționale pentru costurile lucrărilor cadastrale.

Documentul mai prevede stimularea creditării producătorilor agricoli de către instituțiile financiare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus