Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-02-12/declaratziile-primministrului-iurie-leanca-in-debutul-shedintzei-guvernului-din-12-februarie-2014-33469.html
Data: Feb 12, 2014 (14:02)

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul şedinţei Guvernului, din 12 februarie 2014

„Astăzi a avut loc o şedinţă cu  preşedinţii de raioane, a durat ceva mai mult timp, o parte din colegi au fost cu mine, o parte nu au fost. Pe viitor va fi foarte important să fim prezenţii cu toţii la astfel de reuniuni, fiindcă discuţia a fost utilă, problemele abordate sunt de relevanţă. Am convenit o dată pe lună să avem astfel de şedinţe, doar că vom avea aceste şedinţe foarte punctuale, dânşii vor veni cu sugestii, ce subiecte să discutăm. Noi eventual dacă vom avea mesaje, la fel, le vom formula şi le vom discuta la aceste şedinţe, dar efectul este unul pe care noi mizăm. 

În afară de asta, tot astăzi am avut sedinţa Consiliului Fondului Rutier. Vreau să mulţumesc tututor celor care au lucrat, în mod special, pe repartizarea acestor fonduri semnificative. Vreau doar să vă informez că vorbim despre o cifră de un miliard 326 milioane de lei pentru acest an pentru Fondul Rutier, pentru comparţie, pentru că totul se cunoaşte în comparaţie în 2009, Fondul Rutier avea mărimea de 241, deci iată majorăm cu eforturi susţinute şi împreună facem acest lucru, de şase ori în linii mari. Pentru prima dată vor fi alocaţi bani pentru întreţinerea drumurilor din localităţi, dar şi la repararea drumurilor care duc la instuţiile de menire socială:  şcoli, grădiniţe, spitale, puncte medicale şi suma care va fi alocată pentru aceste drumuri intravilane de 391 milioane de lei vor acoperi 706 localităţi, adică cam aproape 80 la sută din numărul total de primării. 
 
În al doilea rând, am vrut să menţionez un alt subiect astazi aşteptăm decizia Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European, se numeşte LIBE prescurtat. Decizia de a anula vizelele de călătorie pentru cetăţenii Republicii Moldova în ţările din zona Schengen e un proces, dar e un proces care se materializează săptămânal aproape  prin decizii ale diverselor instituţii din Uniunea Europeană.   Pe 25, dacă nu mă înşel ne aşteptăm la votul în Parlamentul European şi în luna martie la Consiliul miniştrilor de justiţie şi afaceri interne, deci iată nu ne-a rămas mult timp până în momentul în care cetăţenii noştri vor avea şansa fără vize, fără cozi, fără intermedieri să ajungă în acest spaţiu, să vadă cu ochii proprii ce înseamnă un nivel de viaţă, de  stabilitate şi securitate în Uniunea Europeană, acolo unde ne dorim şi noi să ajungem. 
Şi al treilea  subiect, pe care foarte succint am vrut să-l reliefez  ţine de faptul că acum două  săptămâni ca urmare a unei discuţii pe care am avut-o aici am dat indicaţii şi ştiu că am avansat să facem o analiză riguroasă a politicii bugetar- fiscale, a proiectului pe care noi l-am discutat în Guvern şi l-am aprobat, şi l-am trimis colegilor din Parlament şi discrepanţele care au apărut, cu respectul bineînţeles al votului colegilor din Parlament, aleşii poporului, dar constatăm pe anumite segmente, nu doar discrepanţe, dar şi probleme, cum ar fi, de exemplu, maşinile aşa-zise de lux, aşa cum sunt numite deja în popor. Iată că săptămâna viitoare, în baza acestei analize pe care le efectuează ministerele urmează să revizuim anumite elemente care ţin de această discrepanţă, cunoaşteţi că am discutat cu colegii din Parlament  în şedinţa pe care am avut-o comună  şi asta este senzaţia mea că avem o abordare comună cu colegii din Parlament  că trebuie cel puţin să revedem, să reanalizăm suplimentar câteva elemente, aşa încât încă o dată noi cam am finalizat dacă mai este ceva de nuanţat în acest proces, vă rog frumos să verificaţi fiecare în instituţii şi săptămâna viitoare la şedinţa de Guvern neapărat să trecem printr-o decizie aici.”